• Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Polaris.
  • Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, joi, condamnarea fostului primar, Radu Mazăre, la cinci ani de închisoare cu executare. În primă instanță, fostul primar al Constanței a primit o pedeapsă de nouă ani și zece luni de închisoare.
  • În același dosar, omul de afaceri Sorin Strutinsky a primit și el o pedeapsă de cinci ani de închisoare.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat, joi, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Polaris, unde a fost judecat pentru luare de mită și conflict de interese.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, joi, condamnarea fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, la cinci ani de închisoare cu executare. În primă instanță, în martie 2019, fostul primar al Constanței primise o condamnare de nouă ani și zece luni de închisoare, pedeapsă scăzută în apel de instanţa supremă la cinci ani, după ce judecătorii l-au achitat pe fostul primar pentru o parte din infracţiuni, potrivit Agerpres.

„Condamnă pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan la cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (…) la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată (…), contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare”, este decizia instanței.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În același dosar, omul de afaceri, Sorin Strutinsky, a primit și el o pedeapsă de cinci ani de închisoare. Sorin Strutinsky are o condamnare definitivă, în alt dosar, de zece ani şi opt luni închisoare pentru trafic de influenţă, fals în înscrisuri şi spălare de bani, însă el a reuşit să fugă din România, fiind dat în urmărire internaţională. A fost localizat în Italia, de unde autorităţile române încearcă să îl extrădeze.

Fostul deputat PSD, Eduard Stelian Martin, patronul companiei Polaris, a fost achitat. Acesta primise la instanţa de fond o condamnare de cinci ani şi jumătate de închisoare.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste două milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.

DNA mai arată că, în perioada 2008 – 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator, în fapt, era Eduard Martin, peste șapte milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

Radu Mazăre se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnare de nouă ani de închisoare primită într-un alt dosar, în legătură cu retrocedări ilegale de terenuri şi plaje din Constanţa şi Mamaia.