• Serviciul secret susține într-un răspuns oficial că avizul de securitate al lui Coldea din perioada în care era militar activ/ ofițer de informații nu mai este valabil, dar instituția i-a eliberat un nou aviz pentru că acesta era profesor (civil) la Academia SRI.
  • SRI nu vrea să precizeze data la care directorul SRI i-a acordat un nou aviz de securitate lui Coldea, de acces la informații clasificate.
  • SRI spune că în prezent raporturile juridice de muncă sunt suspendate între Coldea și ANIMV prin acordul părților, în urma aprobării concediului fără plată.
  • Principalul serviciu de informații al României (SRI) reiterează că din toamnă Florian Coldea nu va mai preda la Academia SRI.

Într-un răspuns la o solicitare legală, în baza legii 544/2001, principalul serviciu de informații al României (SRI) susține că avizul de securitate emis de SRI (și implicit certificatul de securitate de acces la informațiile clasificate) din perioada în care Florian Coldea era cadru militar activ/ ofițer de informații – nu mai este valabil din momentul trecerii acestuia în rezervă.

Respectiv, din data de 17 ianuarie 2017, dată la care președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere a acestuia în rezervă.

Numai că după momentul trecerii acestuia în rezervă (2017), fostului prim adjunct al SRI – Florian Coldea – SRI i-a eliberat un nou aviz de acces la informații clasificate pentru că devenise profesor la Academia SRI.

Recomandări

ISRAEL ȘI HAMAS ACCEPTĂ ACORDUL SUA
BALDWIN SCAPĂ DE ÎNCHISOARE
S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
PLEC DEPARTE, PLEC PE MARTE
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
HAOSUL DE PE VALEA OLTULUI E PE DN 1

Strict pentru exercitarea atribuțiilor noii funcții de angajat civil la ANIMV, potrivit principiului necesității de a cunoaște”, arată SRI.

Cu toate acestea, SRI refuză să precizeze data la care serviciul secret i-a reînnoit lui Coldea avizul de securitate.

La solicitarea Mediafax, SRI explică și ce anume semnifică „avizul de securitate” emis de instituție, dacă acesta nu este același lucru cu certificatul ORNISS.

Așa se fac că SRI susține că „avizul de securitate” emis de SRI înseamnă accesul la informații clasificate, acces valabil „pentru nivelul de secretizare al informațiilor necesare îndeplinirii atribuțiilor de serviciu”.

SRI arată că elaborează „instrucțiuni interne privind verificarea, avizarea, eliberarea și evidența certificatelor de securitate în scopul avizării de securitate” și eliberează prin conducătorul instituției autorizația/certificatul de acces la informații clasificate.

Așadar, potrivit răspunsului SRI, avizul de securitate este eliberat chiar de directorul SRI.

SRI mai transmite în răspunsul pentru Mediafax că Florian Coldea, fostul său director interimar și prim-adjunct, a fost angajat civil al Academiei SRI, că a desfășurat activități didactice iar în prezent raporturile juridice de muncă sunt suspendate între Coldea și ANIMV prin acordul părților, în urma aprobării concediului fără plată.

Principalul serviciu de informații al României (SRI) mai transmite că din toamnă Florian Coldea nu va mai preda la Academia SRI, reiterând un răspuns acordat inițial pentru ziarul Libertatea.

Răspunsurile SRI vin după ce fostul prim adjunct al SRI, Florian Coldea, a transmis printr-un comunicat că i-a fost acordat și reînnoit avizul de securitate din partea SRI iar, la solicitarea sa, conducerea ANIMV, i-a aprobat o cerere de concediu fără plată.

Florian Coldea, fostul prim adjunct al SRI, dar și Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției Juridice a SRI și alte 2 persoane sunt în prezent sub măsura preventivă a controlului judiciar sub cauțiune, dispusă de DNA, într-un dosar penal în care sunt acuzați oficial de trafic de influență în Justiție.

Mai jos, răspunsurile integrale ale SRI, la solicitarea Mediafax:

Bună ziua,

În legătură cu solicitarea dumneavoastră, Biroul de Presă al Serviciului Român de Informații face următoarele precizări:

1. Vă rog să comunicați dacă în prezent generalul-locotenent (r)Florian Coldea este în posesia unui aviz de securitate emis de către SRI.

Avizul de securitate emis de SRI și implicit certificatul de securitate pentru acces la informații clasificate pentru perioada cât acesta a fost cadru militar activ/ofițer de informații și-a încetat valabilitatea de la momentul trecerii în rezervă, în conformitate cu art.175 lit. d) din „Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România”. Generalului-locotenent (r) i-a fost eliberat un nou aviz pentru acces la informații clasificate, în conformitate cu normele legale în materie, respectiv Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate în România, strict pentru exercitarea atribuțiilor noii funcții de angajat civil la ANIMV, potrivit principiului necesității de a cunoaște.

2. Vă rog să comunicați data la care generalului-locotenent (r) Florian Coldea i s-a reînnoit avizul de securitate de către SRI.

Data la care a fost emis acest aviz nu face parte din categoria informațiilor de interes public.

3. Vă rog să precizați dacă „avizul de securitate” din partea SRI este același lucru cu certificatul ORNISS, în caz negativ – vă rog să explicați pe scurt ce înseamnă „avizul de securitate” al SRI.

În conformitate cu articolul 33 din „Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România” aprobate de HG nr.585/2002, accesul la informații clasificate este permis cu respectarea principiului necesității de a cunoaște numai persoanelor care dețin certificat de securitate sau autorizație de acces, valabile pentru nivelul de secretizare al informațiilor necesare îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.

Pentru cadrele proprii, conform art. 156 din „Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România” aprobate de HG 585/2002, SRI, în calitate de Autoritate Desemnată de Securitate (ADS) elaborează instrucțiuni interne privind verificarea, avizarea, eliberarea și evidența certificatelor de securitate în scopul avizării de securitate și eliberează prin conducătorul instituției  autorizația/certificatul de acces la informații clasificate.

Pentru personalul autorităților și instituțiilor publice din zona de competență potrivit legii, conform art. 141-142 din aceeași normă, certificatul de securitate sau autorizația de acces se eliberează de către ORNISS în baza avizelor acordate de autoritatea desemnată de securitate competentă, respectiv SRI.

4. Vă rog de asemenea să precizați care este în prezent relația generalului-locotenent (r) Florian Coldea cu ANIMV – dacă acesta se află în concediu fără plată la cererea sa, când a fost făcută această cerere, și dacă a fost înștiințat/ comunicat că va mai preda (sau nu) cursuri din toamnă la Academia SRI.

Domnul general-locotenent (r) Florian Coldea a desfășurat activități didactice în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, în calitate de angajat civil, potrivit pregătirii de specialitate și conform curriculei universitare. În acest moment, raporturile juridice de muncă sunt suspendate prin acordul părților, în urma aprobării concediului fără plată. În ceea ce privește anul universitar 2024 – 2025, programa universitară a Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul” nu va include norma didactică pentru domnul general-locotenent (r) Florian Coldea.

Citește și