Reacția unui preot la tragedia din Suceava: „Niciodată nu i-am înțeles pe preoții care țin morțiș să boteze copilul prin afundare totală”

Sursa foto: Profimedia
  • Paul Palencsar, preot ortodox: Ar trebui ca Biserica Ortodoxă Română să analizeze toate cazurile de accidente şi deces ale copiilor botezaţi.
  • Un bebeluș din Suceava a murit după ce la botez a fost scufundat în cristelniță.

Paul Palencsar, un preot ortodox, condamnă practica preoților care țin morțiș să boteze copilul prin afundare totală. Reacția preotului, vine după ce un bebelușul din Suceaava a intrat în stop cardio-respirator și a murit după ce a fost scufundat în cristelniță.

„Nu vreau să îmi închipui dimensiunea acestei drame, pentru că nu pot să înțeleg durerea unor părinți care-și duc la botez copilul plin de viață și îl aduc mort. Biserica e locul în care pășim din moarte la viață, nu invers.Niciodată nu i-am înțeles pe preoții care țin morțiș să boteze copilul prin afundare totală, iar nu prin turnarea apei pe cap. Dacă preotul e lipsit de experiență practică (chiar în ciuda experienței au fost accidente), această încăpățânare poate fi fatală.”, scrie Paul Palencsar pe pagina sa de facebook.

„Acum, nu mai botezăm adulţi, ca în epoca apostolică, ci prunci fragili, care se zbat pentru viaţa lor. Subiecţii sfintei Taine a Botezului s-au schimbat. Sunt nou născuţi. Chiar şi o secundă de neatenţie, ezitare sau nepricepere a preotului e mortală. Aici e pericolul”, adaugă preotul.

Totodată, Paul Palencsar spune că ar trebui ca Biserica Ortodoxă Română, la nivel superior, să analizeze toate cazurile de accidente şi deces ale copiilor botezaţi în decursul timpului, astfel încât botezarea prin turnarea apei să devină regulă, nu excepţie.