• „Pe politicieni nu-i interesează drepturile individuale. Pe politicieni îi interesează puterea de a ataca la CCR”.
  • „Dacă nici încălcarea statului de drept nu-i pune pe gânduri… USR a venit la putere cu mesajul: statul de drept. Cum au putut încălca toate principiile statului de drept? Comisia de la Veneția va reacționa în cazul meu”.
  • „Am supărat eu vreodată, cu ceva, UDMR? Am făcut cele mai multe demersuri pentru minorități”.
  • „Domnul Orban a luat-o cumva personal. Am avut o relație bună cu Ludovic Orban. I-am stat alături, Orban a trecut prin momente dificile. Politicienii la putere se schimbă destul de mult”.
  • „Eu sper că pe domnul Cîțu l-a luat puțin vântul. Bineînțeles că nu se poate guverna prin OUG”.
  • „Tot ce va afecta drepturi și libertăți voi ataca”.
  • „Eu am încredere în Justiția care se face la mine acasă. Pentru oameni, Justiția trebuie să se întâmple aici”.

„Avocatul Poporului este un garant al drepturilor, este autonom și independent și fațp de Parlament. Parlamentul nu înțelege rolul Avocatului Poporului. Avocatul Poporului nu sancționează, ci mediază. Un om independent este considerat periculos (…) Au supus la vot rapoartele, nu s-a întâmplat niciodată. Respingerea rapoartelor nu este consfințită nicăieri. Nu este playstation, este Parlamentul României. Rapoartele noastre și ale Curții de Conturi nu se votează. Acuzațiile au fost penibile dacă mă întrebați. (…) Să vedem dacă în următorii ani se va înțelege ceva după asta. Probabil că unii vor înțelege. Să vedem dacă și vor recunoaște că înțeleg (…) A fost un atac la adresa instituției, nu a mea. Au vrut să vulnerabilizeze instituția. Cu cât slăbim instituția, cu atât ea ne lasă în pace. Efectul atacului la instituție a fost exact pe dos. Poate îmi spune cineva ce justifica urgența revocării. Cred că intervenția Comisiei de la Veneția i-a oprit. Comisia de la Veneția va reacționa în cazul meu”, declară Renate Weber într-un interviu pentru Aleph News.

„Pe politicieni nu-i interesează drepturile individuale. Pe politicieni îi interesează puterea de a ataca la CCR. Autoritățile sunt deranjate de Avocatul Poporului. Nici nu au numit un interimar (…) De la acel vot, până la revocare au trecut 23 de ore. În 3 ore a fost publicată revocarea în Monitorul Oficial. Hotărârea de revocare a fost făcută înainte”, spune Weber.

„Pe mine m-a surprins decizia Curții Constituționale. Dacă nici încălcarea statului de drept nu-i pune pe gânduri… (…) Suntem deficitari la raportarea față de statul de drept. (…) Legea trebuie să respecte drepturile și libertățile. Apoi toată lumea trebuie să respecte legea. Statul de drept trebuie respectat de toată lumea. Nu mai vreau să revenim la partidul unic”, afirmă Weber în emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Despre acțiunile politicienilor care au votat revocarea constatată a fi neconstituțională de către CCR, Renate Weber declară: „Am supărat eu vreodată, cu ceva, UDMR? Am făcut cele mai multe demersuri pentru minorități. (…) Domnul Orban a luat-o cumva personal. Am avut o relație bună cu Ludovic Orban. I-am stat alături, Orban a trecut prin momente dificile. Politicienii la putere se schimbă destul de mult. USR este supărat by default, că trebuie să fie supărat. USR a venit la putere cu mesajul: statul de drept. Cum au putut încălca toate principiile statului de drept?”

Ce va face Renate Weber după ce se va întoarce la Avocatul Poporului? „Mă așteaptă foarte multe lucruri de avizat. Tot ce va afecta drepturi și libertăți voi ataca”, spune ea.

Renate Weber îl contrazice pe premierul Florin Cîțu și spune că nu se poate guverna prin Ordonanțe de Urgență. Iar de Ziua Justiției, pentru Justiția din România are un mesaj: „Ziua Justiției înseamnă ziua puterii judecătorești. (…) Ceva trebuie să se schimbe în Justiție. Foarte multe probleme țin de organizarea Justiției. (…)Eu am încredere în Justiția care se face la mine acasă. Pentru oameni, Justiția trebuie să se întâmple aici”.

Renate Weber: „Cred cu tărie în dreptate și justiție”

Renate Weber: Eu sunt una dintre persoanele care cred cu tărie în ideea că dreptatea și justiția trebuie să se înfăptuiască aici, la mine acasă și de Curtea Constituțională, că acesta este rostul ei, dar evident și de puterea judecătorească.

Pentru că pentru mine ziua Justiției înseamnă în primul rând ziua puterii judecătorești a judecătorilor din această țară, care nu sunt doar cei din penal, ci cei din toate celelalte ramuri de Drept.

Sorina Matei: Avocatul Poporului din ce putere face parte?

Renate Weber: Nu face parte din niciuna, pentru că așa este gândită arhitectura Constituțională. El este un garant al drepturilor și libertăților. De asta și legea noastră de organizare și funcționare spune că este o autoritate autonomă și independentă. Nu știu de câte ori și cum anume ar trebui să tot repet aceste cuvinte ca să le înțeleagă toată lumea pentru că unii chiar sub nicio formă nu vor să înțeleagă independența acestei instituții.

Sorina Matei: Și prin lege nu puteți primi indicații prețioase de la nimeni.

Renate Weber: Absolut. Și aici mai avem și multe multe, câteva decizii ale curții constituționale care spune foarte clar nu numai că nimeni nu poate să îi dea ordine sau să îi spună avocatului Poporului ce să spună. El este singurul de exemplu în materie de sesizări la Curtea Constituțională care decide dacă sesizează sau nu Curtea cu o excepție sau cu o obiecție de neconstituționalitate.

Sorina Matei: Și de altfel sunteți singurul, avocatul Poporului este singurul care poate ataca ordonanțele de Urgență ale unui cuvânt la Curtea Constituțională.

Renate Weber: Și aici avem o foarte interesantă precizare pe care a făcut-o comisia de la Veneția. Care ar trebui să fie ascultată întotdeauna, nu numai când place unora ce spune. Deci precizarea Comisiei de la Veneția din 2012 după revocarea domnului Iancu era foarte clară atunci. Independența avocatului Poporului este inclusiv în relație cu parlamentul, tocmai ca să poată să apere drepturile și să atace la Curtea Constituțională ordonanțele de urgență.

Sorina Matei: Știți de ce am întrebat? Pentru că legea de organizare și funcționare a avocatului Poporului care nu a fost supusă niciodată unui control de constituționalitate. Este o lege din 97.

Renate Weber: Au fost încercări de modificare și acele au trecut printr un filtru de constituționalitate dar nu s-a finalizate nimic niciodată.

Sorina Matei: Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ. Atunci ce mandat are? Ce statut are?

Renate Weber: Are un statut de independență, nu uitați că mandatul acesta trebuie raportat la competențele pe care le are instituția, anume de a apăra drepturile și libertățile în raport cu autoritățile administrației. Sigur, suplimentar când s-a modificat Constituția a venit și aceasta posibilitate de a ataca la Curtea Constituțională. Avocatul Poporului este singurul care decide ce cazuri să instrumenteze, bine, petițiile sunt petiții. Dar dincolo de petiții, ce cazuri se instrumenteze unde ne sesizam din oficiu ce legi sau ordonanțe simple sau de urgență atacăm. Acesta este felul în care a fost gândită instituția. Pe de altă parte evident că este o instituție de mediere. Pentru că noi nu avem posibilitatea de a sancționa, slavă Domnului, deci în momentul în care ne sesizăm cu ceva sau primim o petiție noi purtăm un dialog de fapt cu autoritățile, încercând să le convingem unde anume sunt lucrurile corect, cum ar trebui anume să fie corect văzute, interpretate și aplicate.

Renate Weber: „În peste 95% din cazuri, Avocatul Poporului a câștigat”

Sorina Matei: Dar vreau să vă întreb dacă aveți vreo explicație de ce politicienii români nu înțeleg de vreo 10 ani că Avocatul Poporului este avocatul cetățenilor contra abuzurilor statului și nu avocatul statului contra cetățenilor. Daca aveți vreo explicație.

Renate Weber: Cred că de fapt în general pe politicienii noștri nu îi interesează studiile acelea individuale. Exact drepturile și libertățile oamenilor văzute individual. Astea nu îi interesează. Dar îi interesează foarte mult posibilitatea aceasta de a ataca la Curtea Constituțională. Eu din 2003 de când s-a modificat Constituția și la data aceea eram încă în societatea civilă, de atunci am spus că este clar, instituția asta va avea o percepție de instituție politizată pentru că nu ai cum când faci așa ceva să mulțumești pe toată lumea. Este clar că unii vor fi deranjați, unii vor fi bucuroși.

Renate Weber: „Comisiile juridice nu se substituie Parlamentului”

Renate Weber: Și au supus la vot acolo respingerea rapoartelor din 2018, 2019, 2020. Pe 2019, 2020 aveau niste acuzații penibile, daca mă întrebați. Pe 2018 nu au avut nici măcar un singur cuvânt. Cum au justificat. În plus, s-a votat dar nu s-a emis hotărâre de Parlament prin care să se consfințească această respingere.

Eu când le-am solicitat să văd hotărârea, am solicitat să aflu dacă a fost publicată în Monitorul Oficial. Am văzut o panică generalizată între membrii comisiilor juridice. Înroșeau telefoanele pur și simplu. Și mi s-a răspuns la un moment dat că nu se publică. Cum să nu se publice? Că în Monitorul Oficial evident. Comportamentul, iertați-mă, e ca și cum Parlamentul ce face. Păi ne jucăm cu votul. Și votul nu se consfințește nicăieri? Nu există așa ceva că doar nu este PlayStation.

Este Parlamentul României. Cel care pe de-o parte face și votează legile, și când ai voturi de genul acesta privind o instituție, evident, asta se consfințește. Dar rapoartele noastre nu se supun la vot. Ale noastre nici ale Curții de Conturi pentru că suntem două instituții de rang constituțional. Niciodată până astăzi ele nu au fost supuse votului. Deci aveți și dumneavoastră dreptate. Au inventat o procedură. De ce au făcut asta.

Sorina Matei: Adică unde credeți că ați deranjat?

Renate Weber: De la acel vot până la revocarea propriu-zisa au trecut mai puțin de 24 de ore. 23. Le-am numărat eu. Și în trei ore după aceea au fost și publicate în Monitorul Oficial, hotărârea de revocare. Deci vă dați seama că în trei ore nimeni nu stătea să scrie atâtea pagini câte sunt acolo.

Deci ea era făcută dinainte. Penibil. Sincer. Pentru Parlamentul României, în care eu mi-am pus atâtea speranțe. Dacă nici eu nu am susținut nevoia de a avea un parlament care să fie lașat să lucreze… M-am certat cu Traian Băsescu în fel și chip pentru că el era primul care a atacat urât de tot parlamentul. Și Parlamentul României așa înțelege să se comporte cu el însuși și cu cei care l-au trimis acolo, adică cu poporul. Că de asta este reprezentant. Pentru că nu stiu.

Renate Weber: „Am făcut cele mai multe demersuri pentru minorități”

Renate Weber: Am supărat cu ceva UDMR? Eu nu cred. Eu cred că sunt Avocatul Poporului care a făcut poate cele mai multe demersuri în favoarea minorităților naționale, inclusiv a minorității maghiare. Inclusiv din această poziție, nu mă refer la ce am făcut eu de-a lungul carierei mele. Cred că în cazul UDMR a fost o chestie de oportunism din Coaliție de împărțire de funcții că parca sunt aduse de acasă nu sunt de la statul romanesc.

Sorina Matei: Cu domnul Gyula ce se întâmplă?

Renate Weber: Nu știu. Fabian este numele de familie.

Sorina Matei: Au început o altă procedură.

Renate Weber: Și rămâne fară obiect acea procedură. Nu este nicio problemă. PNL s-a supărat. Domnul Orban, am luat-o cumva personal. Chiar nu îl înțeleg aici pe Ludovic Orban sub nicio formă.

Sorina Matei: Dar vă cunoașteți cu el.

Renate Weber: Da. Am avut o relație bună și foarte bună de-a lungul timpului, cu momente când chiar i-am stat alături, am fost apropiat când a trecut prin niște momente dificile. Nu înțeleg de ce unii oameni în preajma puterii se schimba atât de mult.

Sorina Matei: În perioada asta…

Renate Weber: Iar USR nu știu de ce este supărat. Este supărat by default. El trebuie să fie supărat.

Sorina Matei: L-am întrebat și pe domnul Cioloș și a spus ceva de copii și tortură.

Renate Weber: Ei nu cunosc. Vorbesc toți după ureche. Iertați-mă. Unul nu sta să citească nici măcar comunicatul Curții Constituționale. Până și aici își iau vorbele, văd, de pe ce curge pe televiziune. Ce este scris acolo jos pe banda.

Renate Weber: „Trebuia numit un Avocat al Poporului interimar”

Sorina Matei: Și ce s-a întâmplat în perioada de când ați fost revocată

Renate Weber: Parlamentul nu a numit interimar.

Sorina Matei: Românii nu au mai avut Avocatul Poporului.

Renate Weber: Să știți că nu exagerez. Când spun că nu a fost doar un atac la adresa mea, ci un atac la adresa instituției. O încercare făcută în fel și chip de a vulnerabiliza instituția. De a o slăbi. Faptul că nu a fost pus un interimar. Nu contează, două trei zile o săptămână nu conta. Dar cineva care să îndeplinească toate atribuțiile avocatului Poporului. Sunt foarte multe lucruri care nu pot fi făcute decât cu semnătura Avocatului Poporului. Toate sunt acum în aer, că să zic așa.

Sorina Matei: Și de două săptămâni nimeni nu a putut ataca ordonanțele la Curtea Constituțională.

Renate Weber: Nici asta nu s-a putut. Dar instituția avea un concurs în derulare. Nimeni nu poate să valideze rezultatele acelui concurs. Sunt salariile care trebuie plătite. Pentru că Avocatul Poporului este și ordonator de credite. Deci ce să vă spun? Mie mi se pare efectiv că este un atac la adresa instituției. Cu cât o slăbit mai mult, cu atât după aia o să ne lase în pace. Și să știți că am impresia că efectul este exact pe dos.

Sorina Matei: De ce credeți că, imediat ajungem și la reacțiile externe, dar de ce credeți că nu au fost un interimar și au declanșat imediat o procedura? Adică erau atât de siguri pe ei că nu vă fi nici o problemă pe această revocare? Mă refer la liderii coaliției.

Renate Weber: Dacă mă gândesc, revocarea mea s-a produs într-o procedură care nu a durat nici 24 de ore. Poate îmi spune cineva ce justifica urgența. Că nu era nicio urgență. Dacă mă gândesc la asta, probabil că pot să mă gândesc că au crezut că în doua sau trei zile rezolvă. De aia au și făcut imediat o convocare la comisiile juridice a propunerii coaliției pentru Avocatul Poporului. Daca ați văzut, țoață lumea se referea la domnul Fabian că la Avocatul Poporului. Și cred că s au oprit pentru că din ce am văzut în spațiul public, intenția era să fie inclusiv votul în Parlament.

Sorina Matei: Înaintea deciziei.

Renate Weber: Înaintea deciziei Curții Constituționale. Și aici cred că într-adevăr intervenția comisiei de la Veneția care a spus spuneți ne și noua ce se întâmplă, de data aceasta cred că chiar a fost îngrijorată de respingere a rapoartelor. Pentru că asta nu s-a mai întâmplat nicăieri și niciodată. Comisia de la Veneția vorbește despre posibilitatea de revocare. De unde stă să se gândească că în 24 de ore se și produce? Cred că asta a fost ceea ce i-a determinat să se oprească, doar că uitați în ce situație au lașat instituția.

Renate Weber: „La procesul de la Curtea de Apel am renunțat”

Sorina Matei: Deci atacați în continuare?

Renate Weber: Categoric. Deci tot ce va fi este lege că este ordonanță simpla de urgență, nu contează. A afectat drepturi și libertăți sau care a încălcat decizii ale Curții Constituționale, da, am anunțat de la începutul mandatului că asta este ceea ce trebuie să fac. Nu știu dacă merită întotdeauna atacate doar pe ideea că lipsește urgență sau lipsesc avizele sau pentru că au mai fost la Curtea Constituțională și am pierdut. Și am învățat și eu.

Sorina Matei: Dar domnul Cîțu a spus că urmează o perioadă că nu se mai înțelege nici el cu Parlamentul, acolo sunt taberele din PNL, și vrea să guverneze prin ordonanță de urgență.

Renate Weber: Eu sper că a fost doar așa o declarație, l-a luat puțin vântul.

Sorina Matei: Dar se poate guverna prin ordonanță de urgență?

Renate Weber: Bineînțeles că nu se poate. Dacă ar face așa ceva.

Sorina Matei: Trebuie motivată urgența.

Renate Weber: Dacă ar face așa ceva, nu este vorba de ce aș face eu Avocatul Poporului sau Curtea Constituțională. Dumneavoastră vă gândiți ce ar însemnă asta în raport cu Comisia Europeană? Și cu MCV. Ar însemnă o încălcare a obligațiilor pe care noi ni le-am asumat. Deci nu cred că așa ceva se va putea face. Mai ales că nici nu înțeleg, eu întotdeauna am fost împotrivă ordonanțelor de urgență și degeaba îmi spune cineva să fie bine definite. Orice este bine definit va putea fi interpretat. Dar cât ai Parlamentul tău, al majorității, mi se pare chiar de neînțeles.

Sorina Matei: Da, dar sunt alegeri.

Renate Weber: Nu știu. Nu avem alegeri. Avem alegeri în 2024.

Sorina Matei: Alegeri Interne, PNL și USR Plus.

Renate Weber: Alegerile interne se termină până reîncepe activitatea Parlamentului, deci nu există niciun motiv să nu se meargă în Parlament cu toate minusurile pe care parlamentul le are. Parlamentul înseamnă totuși mai multe păreri. Mai multe perechi de ochi și mai multe minți care se uită pe niște proiecte de lege. Deci șansă totuși de a îmbunătății niste proiecte este mult mai mare în Parlament. Nu pot să mergi astăzi pe ideea că tu știi mai bine.

Sorina Matei: Li se pare că sunt specialiști grei în Parlamentul României de fac asemenea prostii.

Renate Weber: Știți ce mă surprinde pe mine? Acum bineînțeles că vin cu experiență mea de 12 ani în Parlamentul euro. Daca dumneavoastră vă gândiți că parlamentari europeni nu au și ei tot felul de inițiative buclucașe, vă înșelați. Dar există acolo staff-urile comisiilor și chiar ale grupurilor politice. Ei sunt și memoria instituțională și chiar nu te lasă să greșești. Dacă uneori, dar rar, un eurodeputat voia să își asume ceva, o făcea pe riscuri sau. Dar în realitate pierderea la vot. De ce în Parlamentul României nu există aceeași stabilitate în aceste funcții? De ce nu se ascultă de oamenii care sunt… Sunt convinsă că sunt oameni care se pricep.

Sorina Matei: Pentru că sunt formate din domnișoare domni și parlamentari.

Renate Weber: Nu mai este chiar așa.

Sorina Matei: Ba da. Amante și alte combinații.

Renate Weber: Este mult prea simplist. Poate că unii pur și simplu…

Sorina Matei: Foști parlamentari care nu au mai prins actualele mandate, actuala tură de alegeri, sunt angajați ai Parlamentului României, staff. Deși nu au nicio meserie, că daca îi scoți din Parlament… Ce faceți cu procesul de la Curtea de Apel București? Că ați dat în judecată.

Renate Weber: Am renunțat la judecată pentru că așa era firesc. Din momentul în care s-a pronunțat Curtea Constituțională, evident, am renunțat la judecată. Am depus o cerere pentru renunțare la judecata.

Sorina Matei: Credeți că era admisibilă sesizarea dumneavoastră?

Renate Weber: Nu știu să vă spun, că nu sunt judecător. Eu m-am dus la Curtea de Apel București pentru că am plecat de la decizia CEDO Kovesi versus România, unde i s-a spus că nu are nicio posibilitate de a ataca aceasta revocat.

Sorina Matei: Asta spune și curtea.

Renate Weber: Să știți că la asta mă și gândeam. Este foarte interesant pentru mine să văd decizia Curții Constituționale, în ce măsură poate chiar Curtea vă spune că este firesc că legea să prevadă inclusiv pentru Avocatul Poporului o asemenea posibilitate.

Sorina Matei: Asta înseamnă că trebuie Parlamentul României să modifice legea de organizare și funcționare a avocatului poporului.

Renate Weber: Sigur că da. Să o facă.

Sorina Matei: Care vă trece la rândul ei prin filtrul Curții Constituționale. Probabil.

Renate Weber: Daca vă fi cazul.

Sorina Matei: Apriori în sau….

Renate Weber: Nu știu să vă spun acum. O lege acum sincer poate să fie și bine. Mai ales că pe legea.

Sorina Matei: Sunteți optimistă.

Renate Weber: Pe legea noastră există, repet, și avize și recomandări ale comisiei de la Veneția. Este posibil să mai apară și după această revocare o altă recomandare. Un alt punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Deci eu cred că sunt suficiente hai să spunem așa documente care să ajute Parlamentul să fac o lege.

Sorina Matei: Credeți că Comisia de la Veneția vă reacționă în cazul dumneavoastră?

Renate Weber: Așa am eu semnalele.

Sorina Matei: Dar știți daca coaliția, o săptămână a pitit cererea Domnului ??? Doar știți daca au răspuns?

Renate Weber: Nu stiu.

Sorina Matei: Doamna Dragu și domnul Orban. Curtea spune așa: că nu ați avut, deci a fost procedura, nu ați avut dreptul la recurs nu ați putut contesta măsură revocării. Nu s-au indicat cu certitudine cazurile pentru care ați fost sancționată, nu prostiile scrise în hotărârea Parlamentului.

Renate Weber: Nu era nicio încălcare constituțională.

Sorina Matei: Și spune așa: Cred că este pentru prima oara în foarte mulți ani când curtea spune că Parlamentul României a încălcat Constituția , principiul supremației

Renate Weber: Și al statului de Drept.

Sorina Matei: Legea de organizare și funcționare a avocatului Poporului și statul de Drept. Ați văzut vreun politician să reacționeze după decizia Curții?

Renate Weber: Doar câtă lume citește? Este ce am spus eu.

Sorina Matei: O jumătate de pagină este decizia Curții.