• Un judecător federal a decis că Sam Bankman-Fried trebuie să ramburseze peste 11 miliarde de dolari, ca parte a sentinței sale pentru fraudarea clienților FTX.
  • Experții spun că această sumă îl va incapacita probabil din punct de vedere financiar pentru tot restul vieții.
  • Spre deosebire de restituire, unde banii proveniți din bunurile confiscate ajung direct la victime, banii proveniți din confiscare sunt luați de guvern și absorbiți de Trezoreria SUA.

Un judecător federal a decis că Sam Bankman-Fried trebuie să ramburseze peste 11 miliarde de dolari, ca parte a sentinței sale pentru fraudarea clienților și investitorilor în cadrul bursei sale de criptomonede FTX.

Experții spun că această sumă îl va incapacita din punct de vedere financiar probabil pentru tot restul vieții, scrie CNN.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Această decizie este concepută pentru a ne asigura că, dacă SBF va face vreodată bani, aceștia nu vor ajunge la el, ci la guvern și la victime”, a declarat Mitchell Epner, fost procuror federal, pentru CNN. „El nu va putea niciodată să acumuleze fonduri în viața lui, iar confiscarea nu poate fi eliminată prin faliment”.

Instanța dispune de o anumită marjă de apreciere în stabilirea sumelor confiscate, dar acestea se bazează în mare parte pe suma de bani pe care un inculpat a câștigat-o în timpul infracțiunilor sale, nu pe suma pe care se poate aștepta în mod rezonabil să o plătească.

În memoriul de condamnare de la începutul acestei luni, procurorii federali și-au prezentat raționamentul pentru a solicita confiscarea a 11 miliarde de dolari. Aceștia au declarat că 8 miliarde de dolari reprezintă cât a câștigat Bankman-Fried din „frauda electronică și conspirația de a comite fraudă electronică asupra clienților FTX, precum și proprietatea implicată în conspirația sa de spălare a veniturilor”. Alți 1,72 miliarde de dolari reprezintă suma pe care FTX a strâns-o de la investitori sub pretexte false, iar 1,3 miliarde de dolari reprezintă banii pe care firma de tranzacționare a criptomonedelor a lui Bankman-Fried îi datora creditorilor, au declarat procurorii.

Spre deosebire de restituire, unde banii proveniți din bunurile confiscate ajung direct la victime, banii proveniți din confiscare sunt luați de guvern și absorbiți de Trezoreria SUA.

Citește și