PSD anunţă că sesizează Curtea Constituţională a României, după votul pentru desfiinţarea Secţiei Speciale. De cealaltă parte, Dan Barna, liderul USR, spune că SIIJ a fost „o ruşine” pentru justiţia din România.

Maya Teodoriu, deputat PSD, spune că PSD va sesiza CCR în cazul desfiinţării SIIJ.

„Faptul că ieri peste 1.000 de magistraţi din toată ţara, judecători şi procurori, au adresat Camerei Deputaţilor un memoriu intitulat „Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate”, cerând membrilor Camerei Deputaţilor să nu voteze proiectul în forma sa actuală, cu amendamentul propus şi votat de parlamentarii PNL şi USR în Comisia Juridică, magistraţii cer preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnului Orban, dacă este în sală, să sesizeze Comisia de la Veneţia şi GRECO cu privire la acest text de lege. Două organisme prestigioase invocate în discursurile dvs., domnule Orban. De ce nu o faceţi acum, când magistraţii cer acest lucru? (…) Poate pentru că în mod constant Comisia de la Veneţia s-a pronunţat pentru o imunitate funcţională şi limitată a magistraţilor? În loc să sesizaţi Comisia de la Veneţia şi GRECO, cum cer magistraţii, aţi votat acest proiect. Iată unul dintre motivele esenţiale pentru care PSD nu a votat proiectul în această formă şi va sesiza CCR”, anunţă deputatul PSD.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

La rândul său, Tudor Băcanu, de la PNL, îi acuză pe social-democraţi că au înfiinţat SIIJ pentru a-şi apăra „baronii”.

„Nu e o surpriză pentru mine să văd că pesediştii nu au votat desfiinţarea SIIJ. (…) PSD e din punctul meu de vedere o boală care nu se vindecă uşor şi care poate să recidiveze dacă nu suntem atenţi, atunci când ne aşteptpm cel mai puţin. Aţi înfiinţat această secţie ca să îi satisfaceţi dorinţa fierbinde a domnului Dragnea, de a acapara Puterea şi de a ataca statul de drept şi astăzi acţionaţi în acest fel pentru a vă proteja baronii, pentru a o proteja pe doamna Gabriela Firea, pentru a proteja oameni precum Paul Stănescu sau Ionel Arsene, asta faceţi, domnilor pesedişti. Înfiinţarea SIIJ nu a fost cerută nici de magistraţi, nici de către cetăţeni”, spune deputatul PNL.

Vicepremierul Dan Barna a spus că justiţia a fost „siluită” timp de 5 – 10 ani, iar acum se face un prim pas pentru normalizarea sistemului judiciar.

„După 5-10 ani de justiţie care a fost siluită în toate felurile, după ce a trebuit să îi vedem pe Iordache sau pe Nicolicea explicându-ne cât de necesară este această SIIJ, astăzi facem un prim pas spre normalizarea sistemului juridic românesc. Coaliţia USR – PNL – UDMR desfiinţează SIIJ, o ruşine pentru sistemul nostru şi un pas important în ceea ce înseamnă ridicarea MCV şi transformarea României într-o ţară euopeană ş o ţară în care justiţia funcţionează. Da, un cost poltic este plătit în acest moment pentru că desfiinţarea SIIJ este un obiectiv pe care Coaliţia şi l-a asumat şi mergem mai departe”, a afirmat Barna.

Deputaţii au votat, miercuri, proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie cu 171 de voturi „pentru” şi 136 „contra”.