• Simona Cojocaru: ,,30 de aliați privesc spre NATO 2030. E simbolic cumva, dacă vreți. Vrem o alianță puternică și politic, și militar”
  • Simona Cojocaru: ,,România lansează un Centru Euro- Atlantic pentru Reziliență care va fi deschis atât NATO, UE, cât și partenerilor noștri”
  • Simona Cojocaru: ,,Am creat birouri dedicate egalității de gen. Un subiect la care ținem foarte mult, 9% din femei sunt în teatrele de operații”
  • Simona Cojocaru: ,,În aprilie, aveam puțin mai mult de 600 de militari dislocați. Această redislocare va dura câteva luni, probabil că în iulie se va finaliza”

Invitată în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, Simona Cojocaru, secretar de stat în MApN, a vorbit despre cât de pregătită este România să facă față unui ,,război” al ideilor, al securității și al alianțelor care devine prioritar în zilele noastre.

Invitata lui Bogdan Nicolae punctează care au fost etapele trecerii de la o armată clasică la una modernă, devoalând cât de globală a devenit insecuritatea în lumea pe care o trăim.

Simona Cojocaru: ,,Armata s-a transformat fundamental”

„Anul acesta, de exemplu, împlinim 30 de ani, de la prima participare, într-o misiune ONU. Am depășit matricea clasică, tradițională a apărării teritoriale și armata și-a asumat misiuni de menținere a păcii, în sprijinul păcii, misiuni de luptă în Afganistan. Misiuni foarte complexe, în teatre dificile. Am evoluat odată cu Alianța, ne-am schimbat, am devenit mai interoperabili și, în acești 17 ani, România a parcurs un proces extrem, extrem de complex. Am devenit maturi, responsabili și ceea ce suntem astăzi, un aliat robust.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Simona Cojocaru: ,,Am fost, la un moment dat, cea mai importantă prezență europeană la Kandahar”

,,32.000 de militari în acești 19 ani. Mai mult de 200 de răniți și 27 de dispăruți. Încă o dată, ne înclinăm în fața sacrificiului făcut de aceștia. Cum spuneam, un teatru dificil. Am asigurat, de două ori comanda Aeroportului Internațional de la Kabul. Militarii noștri, sunt chiar zilele acestea, în procesul de retragere – care după cum știți a început la 1 mai și va dura câteva luni, decizie asumată de NATO, în luna aprilie și, la noi, de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la sfârșitul lunii aprilie. Jderii au părăsit baza de la Kandahar și iată trupele noastre vin acasă”, explică Simona Cojocaru.

Simona Cojocaru: ,,Am evoluat foarte mult, militarii noștri s-au schimbat enorm”

,,Participarea trupelor noastre într-un teatru, cum este Afganistanul sau Irak a însemnat foarte mult la nivelul pregătirii trupelor, al instruirilor, dar și al schimbării mentalității și capabilității. S-au schimbat și generații, am evoluat foarte mult, militarii noștri s-au schimbat enorm.

Am trecut de la acea armată clasică la o armată modernă în care forțele noastre au fost deosebit de apreciate. Trupele române au primit distincții de la Secretarul General al NATO, de la partenerii noștri strategici pentru că, cu adevărat, și-au făcut treaba în cel mai profesionalist mod cu putință.”

Ce așteaptă cei 30 de aliați care privesc spre NATO 2030, dar și cât de vocală este România, la 17 ani, de când face parte din Alianță?

,,Lucrăm foarte mult, nu numai pe acest palier militar, dar și pe palierul conceptual, al transformării alianței. V-am relatat de începuturile noastre ca aliat, suntem departe!17 ani înseamnă un drum lung, suntem la masa decizilor aliate, avem un cuvânt de spus. România este un aliat vocal și important care-și expune punctele de vedere în ceea ce privește toate domeniile de interes, nu doar pentru noi, ci în ceea ce privește această adordare omnidirecțională pe care Alianța o promovează astăzi.”

Simona Cojocaru, despre exercițiile militare ,,Steadfast Defender” și ,,Noble Jump”

,,Din 2021, Steadfast Defendereste un exercițiu aliat, al NATO. Este coordonat de Comandamentul Întrunit Aliat de la Napoli și exersează pentru prima dată structura de comandă adaptată care știți că a fost modificată în 2018. Ca parte a acestui exercițiu important, în România au loc secvențe de exerciții de instruire majore. Noble Jump este o astfel de secvență. A debutat chiar zilele acestea: 4000 de militari. Un exercițiu important de certificare a forței întrunite cu nivel de reacție foarte rapide. (…) Avem în total, în cadrul acestor exerciții, mai mult de 15.000 de militari pe teritoriul național din 19 state aliate și partenere.”

Simona Cojocaru: ,,Vrem ca-n NATO să avem o voce comună!”

Simona Cojocaru, secretar de stat în MApN, vorbește despre importanța relațiilor româno-poloneze, explicând motivele pentru care atât țara noastră, cât și Polonia au devenit doi piloni extrem de importanți ai flancului estic.

,,România și Polonia sunt cei doi piloni extrem de importanți ai Flancului Estic Sunt cele două state care și la nivelul inițiativei București 9 și la nivel aliat sunt avocații, sunt susținătorii majori ai acestei posturi de apărare și de descurajare de pe flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Avem o cooperare  excelentă, un parteneriat strategic viabil. Anul trecut am împlinit și 100 de ani de relații diplomatice. (…) Ne leagă extrem de multe lucruri și vrem ca-n NATO să avem o voce comună.”

Simona Cojocaru: ,,Recent, NATO a recunoscut domeniul cyber ca fiind domeniu operațional

Este domeniul cyber un domeniu militar? Mai mult, face parte din interesul Ministerului Apărării să dezvolte experți pe acest segment care devine, din ce în ce mai important, pentru apărarea și pentru securitatea unei țări?

,,Ministerul Apărării a inclus pe agenda sa cyber din ce în ce mai mult. Avem un Comandament de Apărare Cibernetică. Pregătim experți în acest domeniu. Într-adevăr, vorbeam înainte de instituțiile de învățământ, este un domeniu extrem de concurențial și facem tot posibilul ca studenții pregătiți să rămână în rândurile armatei pentru că avem nevoie de experți.”

Simona Cojocaru: ,,România lansează un Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență” / ,,Pandemia ne-a învățat că reziliența este foarte importantă

,,NATO a realizat cea mai mare consolidare a apărării colective de la sfârșitul Războiului Rece și până acum, în ultimii ani. NATO se transformă continuu. Și cum se transformă? Ținând cont de evoluția mediului de securitate internațională. Bineînțeles că NATO discută acum alături de apărarea colectivă, și de alte amenințări.

Discutăm de cyber, discutăm avansul tehnologic, discutăm de schimbările climatice și discutăm în final de reziliență. Pentru că pandemia pe care am traversat-o cu toții și iată că încă nu s-a sfârșit a adus în discuție probleme noi cu care nu ne-am mai confruntat, pe care poate nu le-am anticipat și care ne-au învățat un lucru: reziliența este foarte importantă. NATO se concentrează acum și asupra acestui domeniu. Știți că România lansează un Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență care va fi deschis atât NATO, UE, cât și partenerilor noștri. Este un demers extrem , extrem de important astăzi.”

Simona Cojocaru: ,,Cariera militară nu este un simplu loc de muncă”

Care sunt astăzi standardele de performanță și în ce fel se mai respectă egalitatea de gen? Simona Cojocaru mărturisește că, face tot posibilul, pentru a impulsiona învățământul militar. Recunoaște însă faptul că, până la urmă, cariera militară înseamnă, mult mai mult, decât un simplu loc de muncă și că trebuie să fii pregătit oricând să faci față provocărilor.

,,În departamentul pe care-l conduc, avem 50% militari și 50% civili. Cu o medie de vârstă extrem de scăzută, am adus foarte mulți tineri în departament. În armată, avem 20% femei și revin, la departamentul nostru, aproape 50% sunt femei. Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist din România… Am celebrat de curând ziua ei de naștere (n.r – 21 mai 1897) și este dacă vreți simbolul departamentului. Am ales-o pentru curaj, pentru dedicație și pentru faptul că a fost prima femeie parașutist.”

Simona Cojocaru: ,,Astăzi avem alte standarde de performanță!”

,,Vreau să vă spun că în unitățile de învățământ femeile, fetele, dacă vreți, pot participa astăzi, se pot înscrie pe baza unor standarde, a unor criterii de evaluare și de intrare în acele instituții de învățământ reformate. Avem alte standarde de performanță astăzi. Cred că ați văzut cu toții că, la Academiile Militare, în liceele militare este o cerere foarte mare pentru că, până la urmă cariera militară nu este un simplu loc de muncă. Înseamnă mult, mult mai mult decât atât.”

Simona Cojocaru: ,,Forțele armate au avut un rol important în sprijinirea autorităților civile în pandemie”

,,Evaluarea noastră spune că vom avea o multitudine de conflicte simultane, de mai mică sau de mai mare amploare, care pot să se suprapună asupra unei pandemii. Vă spuneam, o pandemie pe care nu a anticipat-o nimeni acum câțiva ani și care iată câte probleme ne-a pus. Până la urmă a implicat întreaga societate și forțele armate, nu numai în România, ci în toate statele au avut un rol important în sprijinirea autorităților civile”, conchide Simona Cojocaru, secretar de Stat în MApN.