• 9 din 10 români spun că protejarea animalelor este o cauză importantă și foarte importantă pentru ei
  • Mai puțin de o cincime dintre români sunt de părere că drepturile animalelor sunt, în acest moment, bine și foarte bine apărate de legislația din România
  • Aproape 8 din 10 români au auzit despre cazul mediatizat al ursului Arthur, ucis într-o vânătoare ilegală
  • La sondajul realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), au luat parte 1.004 persoane, având cel puțin 18 ani
  • Perioada sondajului a fost 7 – 11 mai 2021

Peste o treime dintre români (36%) sunt de acord cu desființarea grădinilor zoologice ori cu interzicerea creșterii animalelor sălbatice, potrivit sondajului efectuat de IRES.

Declarativ, 4 din 10 români ar fi de acord cu interzicerea reproducerii intensive a animalelor și 45% se declară în favoarea interzicerii creșterii delfinilor și focilor pentru delfinarii.

Peste jumătate dintre români (52%) spun că nu ar fi de acord cu interzicerea creșterii animalelor sălbatice special pentru a fi vânate.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Peste jumătate dintre cei chestionați (53%) sunt de acord cu interzicerea comerțului cu blănuri ale diferitelor animale.

Doar 54% dintre români se declară favorabili interzicerii oricărui experiment asupra animalelor atunci când se demonstrează că pot fi folosite metode alternative.

Cât privește interzicerea folosirii animalelor în spectacolele de circ, deși România a adoptat în 2017 legea care interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacolele de circ, părerile sunt împărțite: 49% sunt de acord, iar 49% sunt împotriva acestei măsuri.

Ce cred românii despre cazul uciderii celui mai mare urs din țară

Aproape 8 din 10 români au auzit despre cazul mediatizat în ultima perioadă privind un urs din România împușcat de un membru al monarhiei din Liechtenstein, în cadrul unei partide de vânătoare care ar fi avut loc în luna martie a acestui an. Mai informați cu privire la acest caz sunt bărbații decât femeile, iar gradul de informare crește proporțional cu vârsta și cu nivelul de educație.

Aproape trei sferturi dintre respondenții care au auzit despre cazul „ursului Arthur” sunt de părere că partida de vânătoare pe parcursul căreia a fost împușcat ursul nu a fost legală, iar 16% cred că aceasta a fost legală. Tinerii și vârstnicii, dar și persoanele care locuiesc în Moldova cred, în proporții mai ridicate decât alte categorii, că partida de vânătoare nu a fost legală.

De altfel, tot trei sferturi dintre respondenții care au auzit despre cazul „ursului Arthur” cred că în această situație a fost vorba despre acte de corupție.

În condițiile în care în mass-media s-a vorbit despre faptul că autorizația de vânătoare nu a fost emisă pentru ursul vânat, responsabilitatea pentru această situație este împărțită, în opinia participanților la sondaj, între statul român (44%) și organizatorii partidei de vânătoare (43%).

În timp ce vârstnicii, persoanele cu educație scăzută și respondenții din Moldova tind să susțină, în proporții mai ridicate, responsabilitatea statului român, în timp ce intervievații între 51 și 65 de ani și persoanele cu studii îi indică mai frecvent pe organizatorii partidei de vânătoare ca fiind cei responsabili.

Întrebați cum cred că se va rezolva acest caz, 1 din 5 respondenții care au auzit de acest caz cred că nu va exista nicio consecință a acestuia, fiind de părere că nu se va întâmpla nimic; 38% sunt de părere că legislația în domeniu va fi modificată; peste un sfert (27%) cred că reprezentanții fondului de vânătoare vor fi sancționați, iar același procent cred că vânătorul va fi sancționat.