• George Nica – procuror militar de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București – devoalează, în premieră, la ,,Marius Tucă Show”, numele șoferului de la SPP care conducerea  mașina ministrului Lucian Bode.
  • Procurorul militar George Nica susține și faptul că, în momentul primirii dosarului – la patru zile după accident – nu exista nicio audiere ai celor implicați. ,,Am avut dosarul fix o zi, a doua zi mi-a venit ordonanță de preluare a cazului!”
  • Ion Cristoiu: ,,E clar că ceva a fost în neregulă, mușamalizarea cercetării la fața locului. Poliția Rutieră trebuie să ia declarații că să afle cine e de vină.”
  • Sorina Matei: ,,Așa cum circula mașina ministrului Bode, ea avea calitatea de participant în trafic. SPP nu a cerut pentru Lucian Bode antemergător de la Poliție, care are alt regim.”

Dezvăluiri în exclusivitate, în cea de-a doua parte a emisiunii „Marius Tucă Show” de miercuri, privind cazul accidentului în care a fost implicat ministrul Tranporturilor, Lucian Bode.

Prezentă în platoul Aleph News, jurnalista Sorina Matei – cea care a investigat în amănunt cazul – și Ion Cristoiu pun cap la cap informații din această speță cu multe necunoscute.

Marius Tucă i-a mai avut invitați prin telefon pe procurorul militar George Nica, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București – la care dosarul a stat exact o zi – și pe Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Cine este ofițerul SPP care conducea mașina lui Bode

Așadar, procurorul militar George Nica dezvăluie, în premieră, la ,,Marius Tucă Show” numele șoferului de la SPP care conducerea mașina ministrului Lucian Bode în momentul în care a avut loc accidentul.

Subofițerul care era la volanul VW Touareg de la SPP, am reținut numele de Lupu, parcă și Nicolae este prenumele, nu mai rețin exact. Dosarul a fost la mine exact o zi”, spune Nica.

Procurorul militar a mai devoalat și faptul că, la preluarea cauzei, nu exista la dosar nicio audiere ai celor implicați. Totodată, acesta susține că SPP nu a raportat Parchetului Militar accidentul, deși avea obligația să facă imediat acest lucru.

,,M.Tucă: SPP v-a informat în legatură cu incidentul?

G. Nica: Până la preluarea cauza Parchetul nu a informat referitor la cauză.

M. Tucă: La câte zile dupa a venit dosarul? Accidentul a fost pe 30 august 2020.

G. Nica: Dosarul a ajuns pe 3 septembrie 2020. (…) La poliție nu s-au efectuat alte acte de urmărire penală, audieri de martori, audierea făptuitorului, audierea persoanelor vătămate.

M. Tucă: Exista o declarație a ministrului Bode în acest caz?

G. Nica: Nu, nicio declarație nu era la dosar”

Dosarul în cazul Bode, declinat în aceeași zi de la un Parchet la altul

Reamintim că dosarul accidentului în care a fost implicat ministrul Lucian Bode a fost deschis inițial de procurorii din Pitești care l-au trimis apoi la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. În aceeaşi zi, cauza a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare, din dispoziţia procurorului general Gabriela Scutea.

Sorina Matei: ,,SPP nu a cerut pentru Lucian Bode antemergător de la poliție”

Potrivit informațiilor Sorinei Matei, ,,SPP nu a cerut pentru Lucian Bode antemergător de la poliție care are alt regim”, ceea ce face ca mașina ministrului să aibă calitatea de simplu participant la trafic.

,,Și, în calitate de participant la trafic, tu trebuie să respecți regulile de trafic, chiar cu semnalele luminoase și sirene. Ceilalți participanți nu sunt obligați să se dea la o parte, pentru că nu există un regim de urgență”, conchide jurnalista.

Sorina Matei: ,, Care e diferența dintre bancheta lui Oprea și bancheta lui Bode?” / Lucian Diniță: ,,Niciuna!”

Sorina Matei îl contrazice pe președintele Iohannis care a respins orice comparație între speța lui Lucian Bote și celebrul caz al fostului ministru Gabriel Oprea, anchetat pentru abuz de coloane oficiale.

 ,,Oprea avea antemergător și chiar dacă președintele Iohannis spune că bancheta lui Oprea nu este aceeași cu bancheta lui Bode, Oprea avea circumstanțe atenuante pentru ca avea antemergător de Poliție, domnul Bode nu are aceste circumstanțe atenuante.”

M. Tucă: De ce Oprea este judecat pentru accidentul acela că stătea pe bancheta din spate, ucidere din culpă, pentru că acolo a murit un om, cu antemergător de poliție? Aici nu avea antemergător. De ce Bode n-ar fi și el judecat?

L. Diniță: În cazul Gabriel Oprea a fost discuția despre ucidere din culpă, mă rog, este un caz forțat acolo.

S. Matei: Care e diferența dintre bancheta lui Oprea cu antemergător și bancheta lui Bode fără antemergător?

L. Diniță: Niciuna, nu este nicio diferență” 

Ion Cristoiu, despre ,,mușamalizarea cercetării la fața locului”

Ion Cristoiu susține că, în urma informațiilor dezvăluite în emisiunea Marius Tucă Show, ,,abia acum începe partea penală.”

,,Ion Cristoiu: E clar că ceva a fost în neregulă, mușamalizarea cercetării la fața locului. Poliția Rutieră trebuie să ia declarații că să afle cine e de vină.

Sorina Matei: Aș spune că e un modus operandi la SPP. L-aș cita pe Borges, care spune că „lumea e repetitivă”.

Marius Tucă: Toate declarațiile sunt făcute să îl scoață bazma curata pe Bode.”

Timp de patru zile „cazul a fost mușamalizat”

,,Ion Cristoiu: Ați făcut un progres uriaș. La dosarul ințial nu erau nici declarațiile de la fața locului.

Sorina Matei: Patru zile!

Marius Tucă: Exact, patru zile au mușamalizat. În cele patru zile, dacă nu s-au luat declarațiile martorilor, ale celor din cele două mașini, declarația lui Bode, declarația lui Nicolae Lupu, poate era accidentat și nu se putea lua, în următoarele patru zile se puteau lua.

Dosarul a ajuns cu o simplă constatare. E strigător la cer și bătaie de joc. Pentru că în cele patru zile sunt convins că politia a luat declarații, măcar verbal, dar când s-a aflat că e vorba de Bode, Iohannis, s-a închis subiectul.”

 Imaginile accidentului și a depășirii pe contrasens, filmate de un motociclist aflat în trafic!

Reamintim  faptul că, potrivit unor imagini filmate de un motociclist aflat în trafic, maşina în care se afla Bode, condusă de șoferul SSP-ist, având semnalele acustice şi luminoase pornite, a intrat pe contrasens şi a depăşit o coloană de maşini, deşi avea interzis, fiind linie continuă.

La scurt timp, maşina s-a ciocnit cu un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus şi s-a oprit într-un gard.

Prima și singura reacție a ministrului Lucian Bode

Ministrul Transportului precizează că „absolut toate deplasările” pe care le-a făcut au fost pe bancheta din spate.

Niciodată nu am fost preocupat cum conduce angajatul SPP în zecile mii de km parcurşi dintr-un moment foarte simplu – până duminică au condus impecabil. În momentele premergătoare regretabilului incident de duminică mă odihneam. Călătoream deja de 4-4,5 ore. Regret nespus acest incident”, conchide Bode.