- 1984, Să nu ucizi o pasăre cântătoare, The Bluest Eye, All Boys Aren’t Blue sunt printre cele mai comune cărți interzise.
- Seria Harry Potter este pe lista neagră, pe motiv că promovează vrăjitoria și mesaje anti-familie.
- Cea mai cunoscută schimbare a fost schimbarea romanului – „10 negri mititei” în „Și din 10 nu a mai rămas niciunul”.
Copiii să citească, dar să citească ce vrem noi. Cam așa arată decizia multor state din SUA de a interzice peste 10.000 de cărți în școli.
În ultimul an, numărul cărților interzise în școli a crescut de trei ori, în special în statele conduse de republicani. Cele care sunt luate în vizor sunt, în special, cărțile despre comunitățile LGBT sau cele despre persoanele de culoare.
1984, Să nu ucizi o pasăre cântătoare, The Bluest Eye, All Boys Aren’t Blue sunt printre cele mai comune cărți interzise. La care s-au mai adăugat anul acesta, opere ca Roots: The Saga of an American Family – despre călătoria unei persoane înrobite din Africa în SUA sau Go Tell It on the Mountain.
Chiar și seria Harry Potter este pe lista neagră, pe motiv că promovează vrăjitoria și mesaje anti-familie. În Iowa, de exemplu, o lege semnată în 2023, interzice materialele despre orientarea sexuală și identitatea de gen înainte de clasa a șaptea.
În același timp, mișcările care au zguduit societatea americană ca Black Lives Matter sau Me Too au dus la regândirea a ceea ce este politically corect.
Poate cea mai cunoscută schimbare promovată de democrați a fost schimbarea numelui celui mai cunoscut roman scris de Agatha Christie – „10 negri mititei” se numește acum „Și din 10 nu a mai rămas niciunul”.
Aceeași dispută există și la Hollywood, unde fiecare film trebuie să aibă actori de culoare și din minorități. Producția noii ecranizări a basmului Albă ca Zăpada este întârziată pentru că prințesa este jucată de o actriță de culoare.