Ţara care reduce perioada de detenţie a deţinuţilor care citesc cărţi

cititul în închisoare sursă foto - Twitter
  • Persoanele care sunt în închisorile supraaglomerate din Bolivia își pot reduce perioada de detenţie citind cărţi.
  • Până la momentul actual, 865 de deţinuţi au intrat în program.
  • Când citesc, sunt în contact cu întregul univers. Zidurile şi gratiile dispar„, a spus o deținută.

Deţinuţii din închisorile supraaglomerate din Bolivia au posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenţie citind cărți, în cadrul unui nou program inspirat dintr-un proiect asemănător din Brazilia.

Programul „Cărți în spatele gratiilor” oferă deţinuţilor o şansă de a ieşi din închisoare cu câteva zile sau săptămâni înainte de data eliberării. În Bolivia nu există pedeapsa cu închisoarea pe viaţă sau pedeapsa cu moartea, dar detenţia preventivă poate dura mulţi ani din cauza unui sistem judiciar lent.

Programul a fost lansat în 47 de închisori care nu dispun de resurse pentru a plăti programe de educaţie, reintegrare sau asistenţă socială pentru deţinuţi, precizează Biroul Avocatului Poporului din Bolivia.

Până în prezent, 865 de deţinuţi au intrat în program citind cărți, îmbunătăţindu-şi abilităţile de citire şi scriere. Una dintre ele este Jaqueline, care a citit deja opt cărți într-un an şi a trecut patru teste de lectură.

Este foarte greu pentru oameni ca noi, care nu au niciun venit şi care nu au familie afară. Sunt oameni aici, de exemplu, care abia învaţă să citească şi să scrie”, a spus deţinută, potrivit Reuters.

Nadia Cruz, de la biroul Avocatului Poporului, a declarat că intenţia este de a încuraja deţinuţii care aşteaptă să fie judecaţi. „Acest lucru este important, deoarece ceea ce se reduce (din sentinţe) este relativ puţin, este vorba de ore sau zile în unele cazuri, în funcţie de ceea ce decide comisia”, a declarat ea pentru Reuters.

Cu un salariu zilnic de 1,18 dolari, bolivienii încarceraţi sunt nevoiţi să muncească pentru a putea mânca şi pentru a plăti costurile ridicate ale tribunalului pentru a fi eliberaţi. Închisorile din ţară sunt supraaglomerate şi insalubre, iar deţinuţi organizează frecvent proteste din cauza lipsei de asistenţă medicală, potrivit Human Rights Watch.

Pe fondul acestor dificultăţi, a învăţa să citeşti poate fi ca şi cum ai evada din închisoare, a declarat Mildred, deţinută la închisoarea pentru femei Obrajes din oraşul La Paz.

„Când citesc cărți, sunt în contact cu întregul univers. Zidurile şi gratiile dispar”, a spus ea.