Tentative de fraudă care se pot regăsi în prețul facturii tale. Cum te poți proteja?

  • ANCOM a emis astăzi o avertizare tuturor utilizatorilor de telefonie mobilă.
  • Riscul este ridicat dacă ești apelat de numere din țări precum Botswana sau Sri Lanka.
  • ANCOM te sfătuiește să nu răspunzi.

ANCOM a emis astăzi o avertizare, adresată tuturor utilizatorilor de telefonie mobilă. Asta, din cauza unor tentative de fraudă care se pot regăsi în prețul facturii tale.

Ce presupune tentativa de fraudă?

Persoanele care au intenția de a înșela utilizatorii, efectuează apeluri scurte, cu taxă inversă, folosind un sistem de apelare automată și aleatorie. Scopul lor este de a menține apelul pe o perioadă cât mai lungă, ca mai apoi să încaseze câștigurile. Dacă nu apuci să răspunzi, ei speră ca tu să-i suni. Riscul este ridicat, în special dacă ești apelat de numere din țări precum Botswana, Sri Lanka, Nepal și Guineea.

Cum ne putem proteja de o astfel de tentativă de fraudă?

Dacă primești un apel de la un astfel de număr, ANCOM te sfătuiește să nu răspunzi. Sau să nu suni înapoi numerele necunoscute, în special dacă provin dintr-o țară cu care nu ai nicio legătură. Dacă totuși alegi să suni înapoi, iar la celălalt capăt al liniei se află o persoană necunoscută, este recomandată evitarea dezvăluirii datelor cu caracter personal, iar dacă te lovești de acest tip de fraudă, poliția sau o instituție abilitată trebuie contactate în cel mai scurt timp posibil, pentru a demara procesul de investigare.