• Sute de persoane din Dolj au aşteptat chiar şi 10 zile rezultatele testelor COVID
  • Procurorii susţin că şefii laboratoarelor din spitalele din Craiova au refuzat probe de la DSP
  • Procurorii fac cercetări pentru „abuz în serviciu” şi „zădărnicirea combaterii bolilor”

Şefii laboratoarelor de analize medicale din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Craiova şi al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova sunt vizaţi de o anchetă penală. Procurorii susţin că, aproape două luni, aceştia au refuzat să lucreze probe prelevate de la persoane suspecte de COVID-19, aduse de Direcţia de Sănătate Publică. În schimb, ar fi lucrat teste la cerere, plătite de cei care voiau să plece în străinătate.

În ultimele săptămâni, într-un cămin de bătrâni din Craiova şi într-un centru pentru persoane cu dizabilităţi din Filiaşi, aproximativ 200 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19. Epidemiologii din cadrul DSP Dolj spun că, rezultatele testelor au venit chiar şi după 10 zile.

Managerii spitalelor neagă acuzaţiile. Recunosc că se fac şi teste la cerere- 20, zilnic.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Iuliana Manea, coordonator Inspecţia Sanitară DSP Dolj: Cred că în ultima săptămână, în fiecare zi pleacă maşină la Bucureşti, fie la Institutul Cantacuzino, fie la Medlife, fie la Synevo, fie la Regina Maria. Se trimit 200, 300, 400 de probe zilnic.

Jan Pîrgaru, epidemiolg DSP Dolj: Rezultatele au fost primite foarte târziu, la un interval de 5-7 zile, chiar 10 zile.

Florin Stancu, director DGASPC Dolj: Există un număr mare de infectaţi. Cred că se putea face mult mai mult, dacă aveam informaţia mult mai devreme şi puteam să ne organizăm.

Laurenţiu Ivanovici, manager SJU Craiova: Este adevărat că uneori a existat un număr mare de teste solicitate, câteva sute, şi nefăcând faţă, pentru că am avut o capacitate limitată de testare, sigur că au existat întârzieri.

Adina Turcu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Craiova: Avem un aparat care efectuează un număr de 150 de teste, zilnic. Nu se pune în discuţie de a refuza probele. Se pune în discuţie capacitatea de testare a unui aparat. Numărul fiind limitat, zilnic trebuie să facem o prioritizare în ceea ce priveşte testele recoltate din spital. Am lucrat foarte multe teste şi pentru DSP Dolj.