Trezoreria SUA a sancționat 64 de companii din Bulgaria pentru corupție. Motivul pentru care Ursula von der Leyen a ales „să închidă ochii”

Contractul încheiat între Comisia Europeană și AstraZeneca a fost publicat. Ursula von der Leyen: „Există dispoziții obligatorii pentru livrare” Sursa Foto: Profimedia
  • Trezoreria SUA a anunțat cele mai dure sancțiuni impuse într-o singură decizie pentru corupție
  • Omul de afaceri Vassil Kroumov Bozhkov e acuzat de trafic de influență în favoarea Rusiei
  • Fostul premier bulgar e coleg cu von der Leyen și Merkel în Partidul Popular European

De la mii de kilometri distanță, Statele Unite fac treaba pe care ar trebui să o facă Uniunea Europeană. Trezoreria de la Washington a sancționat pentru corupție 64 de companii din Bulgaria.

Aceeași măsură a fost luată de americani și în cazul a trei oameni de afaceri din țara vecină, între care se numără și unul dintre cei mai bogați antreprenori bulgari. În fruntea listei este Vassil Kroumov Bozhkov, un oligarh care ar fi dat mită mai multor membri ai guvernului de la Sofia și ar fi fost implicat în deturnarea fondurilor europene.

În tot acest timp, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi ales „să închidă ochii”, asta pentru că fostul premier bulgar, Boiko Borissob este aliat în Partidul Popular European, scrie site-ul Politico.

„Este important ca evenimentele din Bulgaria să nu afecteze progresul țării. Bulgaria trebuie să aibă un palmares solid în privința condamnărilor oficialilor de rang înalt pentru corupție. Comisia va monitoriza cu atenție evenimentele în contextul raportului anual pe statul de drept”, a precizat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.