• Un tribunal din Istanbul a confirmat miercuri în apel condamnarea la închisoare pe viaţă pentru omul de arafaceri Osman Kavala.
  • Kavala a fost condamnat pentru „tentativă de răsturnare a guvernului” lui Recep Tayyip Erdogan prin finanțarea așa-numitei „mișcări Gezi” .
  • Cei trei avocați ai lui Osman Kavala au susținut în pledoariile lor că nu există probe și că autoritățile au fost necruțătoare în acest proces maraton și extrem de politic.

Un tribunal din Istanbul a confirmat miercuri în apel condamnarea la închisoare pe viaţă pentru omul de arafaceri Osman Kavala, acuzat că a încercat să răstoarne guvernul turc, a relatat agenția oficială de presă Anadolu, potrivit Le Temps.

Judecătorii au confirmat, de asemenea, sentințele de 18 ani de închisoare pronunțate la sfârșitul lunii aprilie împotriva celor șapte co-inculpați ai săi.

Osman Kavala, un om de afaceri și filantrop în vârstă de 65 de ani, a fost condamnat pentru „tentativă de răsturnare a guvernului” lui Recep Tayyip Erdogan prin finanțarea așa-numitei „mișcări Gezi” , protestele antiguvernamentale din 2013, iar ceilalți șapte pentru că l-au sprijinit. Condamnarea sa mai poate fi atacată la Curtea de Casație din Turcia.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Asasinat judiciar”

Arestat la sfârşitul lui 2017 şi aflat de atunci în detenţie, Osman Kavala a denunţat un „asasinat judiciar” în timpul procesului său, care a generat puternice tensiuni între Ankara şi cancelariile occidentale, care s-au mobilizat în favoarea lui.

Cei trei avocați ai lui Osman Kavala au susținut în pledoariile lor că nu există probe și că autoritățile au fost necruțătoare în acest proces maraton și extrem de politic. Închisoarea pe viață a patronului este însoțită de o pedeapsă de siguranță care exclude orice remitere.

De atunci, oficialii Consiliului Europei au cerut în repetate rânduri Turciei să îl elibereze imediat pe Osman Kavala, după ce s-a decis că Ankara a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.