• Cei 16 jurnaliști au fost reținuți pe 8 iunie la Diyarbakir, în sud-estul Turciei.
  • Aceștia au fost acuzați de apartenență la o organizație teroristă, potrivit documentului de arestare.
  • Jurnaliștii lucrau pentru mass-media aliate cu Partidul Democrat al Poporului, pro-kurd.

Turcia a plasat joi în arest preventiv 16 jurnaliști acuzați de legături cu instituții media prokurde și de apartenență la o „organizație teroristă”, a declarat avocatul lor. Majoritatea jurnaliștilor lucrează pentru mass-media aliate cu Partidul Democrat al Poporului (HDP) prokurd, care se confruntă cu amenințarea de a fi interzis în Turcia din cauza acuzațiilor potrivit cărora ar avea legături cu militanții aflați în afara legii care duc o insurecție de zeci de ani împotriva guvernului.

Cei 16 au fost reținuți, împreună cu alți patru jurnaliști, la 8 iunie la Diyarbakir, în sud-estul Turciei, sub acuzația de apartenență la serviciile de presă ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de către Ankara, UE și SUA. HDP neagă legăturile oficiale cu PKK.

Printre jurnaliștii arestați se numără Serdar Altan, copreședinte al unei asociații de jurnaliști. Alți patru au fost eliberați sub control judiciar.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Un reprezentant al filialei turce a organizației Reporteri fără frontiere, Erol Onderoglu, a denunțat aceste detenții ca fiind o încercare de a slăbi „clasa politică kurdă… și de a-i priva de voce” înainte de alegerile prezidențiale din Turcia de anul viitor. Turcia afirmă că intenționează să lanseze o ofensivă în nordul Siriei împotriva militanților kurzi.

Mulți dintre membrii actuali și foști membri ai HDP au fost deja arestați în cadrul unei operațiuni guvernamentale care a început după tentativa eșuată de lovitură de stat împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan în 2016. Aliații occidentali ai Turciei au fost alarmați de represiune, avertizând că aceasta amenință să submineze și mai mult legăturile diplomatice cu guvernul dlui Erdogan.

Turcia ocupă locul 149 din 180 de țări în clasamentul RSF privind libertatea presei pe 2022 și este criticată în mod regulat pentru că pune botniță presei critice la adresa guvernului.