• Această decizie vine în contextul în care violenţa domestică şi femicidul rămân o problemă gravă în Turcia
  • Un bărbat a fost arestat duminică în nordul ţării după difuzarea unui videoclip pe reţelele de socializare în care se vedea cum îşi loveşte fosta soţie în stradă
  • Anul trecut, 300 de femei au fost asasinate, potrivit grupului de apărare a drepturilor „We Will Stop Femicide”

Turcia s-a retras din primul instrument obligatoriu din lume pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, potrivit unui decret prezidențial emis vineri, transmite Le Figaro.

Convenția de la Istanbul din 2011 impune guvernelor să adopte legislație care să pedepsească violența domestică și abuzuri similare, inclusiv violul conjugal și mutilarea genitală feminină. Dar conservatorii au susținut că această lege dăunează unității familiale, încurajează divorțul și că referințele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBT pentru a obține o mai mare acceptare în societate.

Turcia a dezbătut o eventuală retragere din această Convenţie după ce un responsabil al partidului la putere al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a ridicat problema abandonării tratatului anul trecut. De atunci, femeile au ieşit pe străzile din Istanbul şi în alte oraşe, cerând guvernului să respecte Convenţia. 

Recomandări

O NOUĂ MISIUNE NASA
CE PROGRAM ARE MUSK
OMAGIU PENTRU BERNARD HILL
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
CE ESTE TRENDUL BARBARA RHUBARB
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC

Această decizie vine în contextul în care violenţa domestică şi femicidul rămân o problemă gravă în Turcia. Un bărbat a fost arestat duminică în nordul ţării după difuzarea unui videoclip pe reţelele de socializare în care se vedea cum îşi loveşte fosta soţie în stradă. 

Anul trecut, 300 de femei au fost asasinate, potrivit grupului de apărare a drepturilor „We Will Stop Femicide”.