• Șeful agenției spaniole de Protecție Civilă și Situații de Urgență, Leonardo Marcos Gonzalez, a precizat marți că în acest an, căldura extremă și incendiile de vegetație au lovit țara cu trei săptămâni mai devreme decât de obicei.
  • În Portugalia, temperaturile scăzute au redus presiunea asupra echipelor de intervenție, doar două incendii majore fiind combătute marți de aproximativ 800 de pompieri.
  • Autoritățile suspectează că un incendiu de vegetație a dus la moartea unui cuplu de octogenari a cărui mașină a ieșit de pe șosea și s-a răsturnat într-un sat din nordul Portugaliei, la sfârșitul zilei de luni.

Anchetatorii francezi care investighează suspiciunea de aprindere deliberată a ceea ce a devenit un incendiu de vegetație violent în sud-vestul țării au reținut un bărbat pentru interogatoriu, în timp ce pompierii și avioanele de bombardament cu apă au luptat marți împotriva flăcărilor alimentate de un val de căldură care a doborât recordurile de temperatură în Europa. Incendiile uriașe de păduri de pini uscați în regiunea Gironde au forțat zeci de mii de oameni să părăsească casele și locurile de vacanță de vară de când au izbucnit la 12 iulie.

Se bănuiește că unul dintre incendii, care afectează pădurile de la sud de Bordeaux, a fost declanșat în mod deliberat. Un automobilist le-a spus anchetatorilor că a văzut un vehicul care se îndepărta cu viteză de locul în care a izbucnit incendiul pe 12 iulie. Automobilistul a tras pe dreapta și a încercat fără succes să stingă flăcările, a declarat biroul procurorului din Bordeaux. Anchetatorii criminaliști au găsit dovezi care indică un posibil incendiu premeditat, a precizat acesta.

Bărbatul în vârstă de 39 de ani locuiește în Gironde și a fost reținut luni după-amiază, a precizat parchetul. Anterior, el a mai fost interogat în 2012 sub suspiciunea de a fi provocat un incendiu de pădure, dar această anchetă a fost clasată în 2014 din lipsă de probe, a adăugat biroul procurorului. Investigațiile continuă și sunt audiați martori, a precizat acesta.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Zece avioane de bombardament cu apă și peste 2.000 de pompieri lucrează zi și noapte pentru a limita incendiile, unul dintre acestea fiind considerat cauzat accidental de om. Flăcările au ars deja peste 190 de kilometri pătrați de pădure și vegetație, au declarat autoritățile din Gironde.

Norii groși de fum și riscul ca flăcările să se extindă la clădiri au forțat evacuarea a peste 37.000 de persoane, dintre care 16.000 numai luni, au declarat autoritățile. Un al treilea incendiu, mai mic, a izbucnit luni târziu în regiunea viticolă Medoc, la nord de Bordeaux, punând și mai mult la încercare resursele regionale de stingere a incendiilor.