Un fost gardian dintr-un lagăr nazist a fost condamnat cu suspendare. A fost găsit vinovat pentru moartea a 5.200 de evrei

Un fost gardian într-un lagăr de concentrare nazist a fost condamnat, joi, pentru că a luat parte la uciderea a peste 5.200 de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bărbatul în vârstă de 93 de ani, a primi o pedeapsă doi ani cu suspendare, scrie CNN.

Bărbatul în vârstă de 93 de ani, identificat drept Bruno D., a fost paznic SS în lagărul de concentrare Stutthof, în perioada 1944 – 1945.

El a fost judecat de un tribunal din Hanburg şi a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea a cel puţin 5.232 de persoane.

Procesul a fost judecat de o instanţă pentru minori deoarece inculpatul avea 17 ani în perioada în care a lucrat în Stutthof.

În prealabil, Bruno D. a recunoscut că a fost paznic în lagărul de concentrare, dar a declarat că nu a avut de ales atunci i-a fost dat acel loc de muncă.

El s-a născut şi a locuit până după Al Doilea Război Mondial în localitatea Danzig, care este acum oraşul polonez Gdansk.

Peste 40 de persoane din Franţa, Israel, Polonia şi Statele Unite au depus mărturie împotriva lui pe parcursul procesului, care a început în octombrie 2019.

Verdictul primit de fostul paznic nazist, este văzut ca un gest de „justiţie simbolică” de către victimele taberei.