• În ultimul proces pentru crime de război împotriva naziștilor, Irmgard Furchner a fost prezentă la tribunal timp de mai bine de un an, în timp ce procurorii își prezentau argumentele împotriva ei.
  • „Era imposibil să nu știi ce s-a întâmplat”, a declarat Manfred Goldberg, supraviețuitor de la Stutthof.
  • Furchner a refuzat în mare parte să răspundă la întrebări în timpul procesului.

Un fost secretar al comandantului SS al lagărului de concentrare Stutthof din Germania nazistă, în vârstă de 97 de ani, a fost găsit vinovat de complicitate la 10.505 crime.

În probabil ultimul proces privind crimele de război naziste, Irmgard Furchner a fost prezentă la tribunalul din Germania timp de mai bine de un an, în timp ce procurorii își prezentau cazul împotriva ei.
Judecătorul Dominik Gross a pronunțat verdictul marți dimineață, iar instanța de stat din Itzehoe i-a dat lui Furchner o sentință de doi ani cu suspendare.

El a declarat că acuzatul a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea a 10.505 persoane, alături de cinci cazuri de tentativă de omor în lagărul de concentrare Stutthof din Polonia de astăzi.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Procurorii au declarat că aceasta „i-a ajutat și i-a instigat pe responsabilii lagărului la uciderea sistematică a celor încarcerați acolo între iunie 1943 și aprilie 1945, în funcția sa de stenograf și dactilografă în biroul comandantului lagărului”.

Furchner a refuzat în mare parte să răspundă la întrebări în timpul procesului, dar a spus în declarația finală că îi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat și că regretă că a fost acolo în acel moment.

Cea supranumită „secretara răului” avea doar 18 ani când a început să lucreze pentru comandantul lagărului Stutthof, unde au murit peste 60.000 de persoane. Ea a fost condamnată în baza legii minorilor, din cauza vârstei pe care o avea la momentul comiterii crimelor.

Avocații apărării au cerut achitarea ei, spunând că dovezile nu au demonstrat dincolo de orice îndoială că Furchner știa despre crimele sistematice din lagăr, ceea ce înseamnă că nu a existat nicio dovadă de intenție, așa cum este necesar pentru răspunderea penală.

După pronunțarea verdictului, avocatul apărării, Dr. Wolf Molkentin, a declarat pentru Sky News că vor lua în considerare posibilitatea de a face apel „deoarece există unele aspecte juridice care nu au fost încă abordate astăzi”.

„Era imposibil să nu știi ce s-a întâmplat”, a declarat Manfred Goldberg, supraviețuitor de la Stutthof, pentru Sky News, contestând afirmația lui Furchner potrivit căreia nu era la curent cu atrocitățile care aveau loc acolo. „Existau cadavre care erau cărate în mod deschis prin lagăr”.