• Un influencer jihadist a fost arestat în nordul Spaniei
  • Poliția îl urmărea de doi ani pe Mohamed, un cetățean marocan de 44 de ani, stabilit in Țara Bascilor.
  • Bărbatul era imam și avea 10 mii de urmăritori pe rețelele sociale, unde distribuia materiale de propagandă ale organizației teroriste Daesh.


Un influencer jihadist a fost arestat în Spania. Poliția îl urmărea de doi ani pe Mohamed, un marocan în vârstă de 44 de ani stabilit in Țara Bascilor.

Individul era imam și avea 10 mii de urmăritori, mai ales copii, pe rețele sociale, unde făcea propagandă organizației teroriste Stat Islamic. Acum este anchetat împreună cu alt suspect pentru racolare, îndoctrinare și colaborare cu o organizație

Principala tinta a acestei operatiuni este un cetatean marocan, pe nume Mohamed, care traieste de 10 ani in Spania. A locuit in mai multe provincii, are si doi copii si pana acum 2 ani nu intrase in radarul politiei antitero.
De când s-a mutat în Țara Bascilor, Mohamed a devenit cunoscut ca imam si a inceput sa-i racoleze pe minorii imigranti care ajung in Spania in mod ilegal, fara parinti. Le dădea lecții despre jihad intr-un garaj unde aduna grupuri de cate 5 minori, iar pe retelele sociale avea 10 mii de followers care aveau acces la poze si propaganda Daesh cu baieti tineri, imbracati in haine militare. Suspectul ii invata pe tineri si tehnici de lupta si de concentrare pentru indeplinirea jihadului, inspirate din manuale ale organizatiei teroriste.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Mohammed devenise un personaj destul de cunoscut in orasul San Sebastian, in sfera musulmanilor care frecventeaza lacase de cult improvizate. Mai mult, primea bani pentru cauza palestiniana si a ajuns sa detina 100 de mii de euro, bani pe care se pare ca ii facea rost din Franta unde se deplasa foarte frecvent.

Impreuna cu Mohamed a mai fost arestati doi suspecti, care il ajutau la difuzarea online a propagandei Daesh.
Anchetatorii ii urmareau de 2 ani si au descoperit ca imamul avea legaturi puternice cu o celula terorista din Franta, care pregatise un atentat dejucat in 1 decembrie 2016.

Sunt copii care ajung singuri in Spania dupa ce parintii lor ii urca in barcile traficantilor din Nordul Africii. Multi reusesc sa calce pe pamantul Europei cu speranta ca vor ajunge sa traiasca o viata normala, dar de multe ori sistemul nu este pregatit sa faca fata unui numar atat de mare de minori neinsotiti. Sunt peste 12 mii de minori neinsotiti in centre din toata Spania, majoritatea din Maroc si Algeria.
In ultimii ani au devenit o arma electorala pentru partidele de extrema dreapta, care ii acuza de furturi si de alte ilegalitati, in timp ce pentru jihadisti experimentati acesti minori pot fi  îndoctrinati cu ușurință, daca situatia scapă de sub control.

Situația în Spania după recentele atacuri teroriste din Europa

Spania mentine nivelul alertei antiteroriste de grad 4, penultimul, din iunie 2015. Asta inseamna risc inalt si permite o intarire a securitatii. Asta nu a evitat atentatele de la Barcelona si Cambrils din 2017, dar operatiunile de arestare s-au intensificat in acesti ani.  Au avut loc 200 de operatiuni in ultimii 8 ani cu cel putin 400 de arestari. Si totul se datoreaza faptului ca Spania a inclus autoîndoctrinarea jihadista in codul penal din 2015, permitand astfel agentilor sa poata face arestari pe baza postarilor pro-islamiste de pe retelele sociale si sa depisteze din timp cazurile de home grown terrorists – atacatori auto-radicalizati.