• Invazia Rusiei în Ucraina a răcit din nou relațiile dintre Moscova și Occident și a readus spionajul în centrul atenției.
  • Luni, Germania a expulzat 40 de diplomați ruși pe care i-a acuzat că sunt spioni.
  • În timpul Războiului Rece, Berlinul a fost adesea supranumit capitala spionilor deoarece orașul se afla în prima linie a confruntării.

Un agent de securitate de la ambasada britanică din Berlin, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, a fost extrădat pentru a veni în fața instanței, fiind acuzat de nouă infracțiuni în temeiul Legii privind secretele oficiale.

David Smith, în vârstă de 57 de ani, cetăţean britanic, a fost extrădat miercuri din Germania în Marea Britanie şi va compărea joi la tribunalul Westminster Magistrates’ Court, a precizat Scotland Yard.

Smith, care locuia în Potsdam, Germania, este acuzat de şapte infracţiuni de colectare de informaţii cu intenţia de a le trimite autorităţilor ruse, una de tentativă de comunicare şi una de furnizare de informaţii unei persoane despre care credea că este membru al autorităţilor ruse.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Presupusele infracţiuni de la Berlin au fost comise între octombrie 2020 şi august 2021. Poliţia metropolitană a precizat că investigaţia este condusă de Comandamentul său de combatere a terorismului.

Nick Price, șeful diviziei de infracțiuni speciale și combatere a terorismului din cadrul Crown Prosecution Service (CPS), a declarat că Smith a fost acuzat de șapte infracțiuni de colectare de informații cu intenția de a le trimite autorităților ruse, printre care una de tentativă de comunicare și una de furnizare de informații unei persoane despre care credea că este membru al autorităților ruse.

El a precizat că CPS a colaborat îndeaproape cu omologii săi germani pentru a-l aduce pe Smith în Marea Britanie după ce a obținut un mandat de extrădare.

Activitățile de spionaj ar fi trebuit să se diminueze după căderea Zidului Berlinului în 1989 și sfârșitul Războiului Rece, dar invazia Rusiei în Ucraina a răcit din nou relațiile dintre Moscova și Occident și a readus spionajul în centrul atenției.