• Un preot a fost acuzat că a încercat să inițieze o partidă în trei cu două călugărițe.
  • Marko Ivan Rupnik, în vârstă de 68 de ani, ar fi invitat două călugărițe să i se alăture în acest act și ar fi folosit metode de control psiho-spiritual”.
  • Rupnik era director spiritual al unei mănăstiri slovene la momentul presupuselor incidente.

Un preot a fost acuzat că a încercat să inițieze o partidă în trei cu două călugărițe. Marko Ivan Rupnik, în vârstă de 68 de ani, ar fi invitat două călugărițe să i se alăture în acest act și ar fi folosit metode de control psiho-spiritual” pentru a-și determina victimele să facă sex cu el și să se uite la filme pentru adulți.

Rupnik era director spiritual al unei mănăstiri slovene la momentul presupuselor incidente și are un rang înalt în Biserică – se spune chiar că este un apropiat al Papei Francisc. Fosta călugăriță care l-a acuzat, în prezent în vârstă de 58 de ani, a declarat că s-a plâns la vremea respectivă, dar a susținut că temerile sale au fost ignorate ani de zile.

Fosta călugăriță a declarat duminică pentru ziarul italian de investigații DomaniPărintele Marko a început să pătrundă încet și dulce în lumea mea psihologică și spirituală, exploatându-mi incertitudinile și fragilitatea și folosindu-se de relația mea cu Dumnezeu pentru a mă împinge să am experiențe sexuale cu el. A fost cu adevărat un abuz de conștiință”, a adăugat ea.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
ȘTII DE VREME? AU CĂZUT 14 RECORDURI DE CĂLDURĂ

Fosta călugăriță a declarat că Rupnik a pregătit-o și i-a luat virginitatea înainte de a o ține tăcută folosind tactici de intimidare din 1987 până în 1994, când era soră la mănăstire. Ea a susținut că Rupnik i-a cerut ei și unei alte călugărițe să facă sex cu el ca o modalitate de a recrea relația în trei între Dumnezeu, Iisus și Sfântul Duh. Ea nu crede că este singura care a suferit abuzuri din partea preotului – crede că acesta ar fi abuzat până la 20 de femei.

Ar fi trebuit să fie oprit acum 30 de ani”, a spus femeia. Ca răspuns la afirmațiile călugăriței anonime, ordinul iezuit a făcut apel la alte victime să se prezinte și a spus: Veți fi ascultați cu înțelegere și cu empatie”. Această avalanșă de acuzații este doar cea mai recentă dintr-un șir de acuzații împotriva lui Rupnik, care se întind pe parcursul a zeci de ani.

Rupnik, un artist bine cunoscut în Biserică, a fost acuzat de comportament sexual neadecvat în Slovenia în anii 1990, dar aceste afirmații au ieșit la iveală abia la începutul acestei luni. În legătură cu acuzațiile, ordinul preotului a declarat că Vaticanul l-a investigat pe Rupnik, dar a decis că s-a aplicat termenul de prescripție – ceea ce înseamnă că a trecut prea mult timp de la data presupusei infracțiuni pentru a începe procedurile legale și că Rupnik nu va fi pedepsit.

La câteva zile după ce a avut loc investigația, în mai 2020, Rupnik ar fi fost excomunicat – ceea ce înseamnă că a fost exclus de la participarea la slujbele Bisericii – pentru comiterea unui păcat grav în Biserică: folosirea unui confesional pentru a absolvi o femeie cu care avusese relații sexuale. Excomunicarea a fost ridicată doar o lună mai târziu, după ce Rupnik s-a pocăit.

Duminică, șeful lui Rupnik, reverendul Johan Verschueren, a lansat un apel pentru informații sau reclamații suplimentare împotriva lui Rupnik și a declarat că dorește să clarifice unele întrebări ridicate de noile acuzații. Principala mea preocupare în toate acestea este pentru cei care au avut de suferit și invit pe oricine dorește să facă o nouă plângere sau care dorește să discute plângerile deja făcute să mă contacteze”, a declarat el.