• Un soldat canadian le-a dat să mănânce prăjiturele cu canabis colegilor.
  • Incidentul s-a produs în 2018, cu trei luni înainte ca marijuana să fie legalizată în toată Canada.
  • Soldații au mărturisit că s-au simțit „amețiți”, „incoerenți”, „paranoici” și „leneși” după ce au mâncat preparatele.

Un soldat canadian care le-a dat să mănânce prăjiturele cu canabis colegilor de trupă în timpul unui exercițiu cu arme de foc reale ar putea fi acum condamnată la cinci ani de închisoare, relatează BBC.

Bombardiera Chelsea Cogswell a fost găsită vinovată de administrarea unui „lucru nociv” către opt soldați, precum și de comportament dezonorant.

Soldații au descris că se simțeau beți și confuzi în timp ce manevrau armele după ce au mâncat prăjiturile în 2018. Infracțiunea a avut loc cu trei luni înainte ca marijuana să fie legalizată în toată Canada.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cazul bizar provine de la un incident petrecut la Centrul de pregătire pentru lupte de la CFB Gagetown.

Procurorii din procesul ei militar au susținut că Cogswell a adăugat și mai mult pericol la o situație deja periculoasă atunci când a împărțit prăjiturele cu ciocolată în timp ce era responsabilă de cantină în timpul unui exercițiu de teren.

Soldații au mărturisit că s-au simțit „amețiți”, „incoerenți”, „paranoici” și „leneși” după ce au mâncat preparatele de casă.

Oficialii medicali au fost chemați să investigheze după ce soldații și-au anunțat simptomele. În ciuda zilei toride de vară, a fost exclusă posibilitatea de epuizare din cauza căldurii.

Cinci dintre ei au fost ulterior testați pozitiv pentru canabis, la fel ca și un ambalaj de brioșă recuperat de la locul faptei. Avocații lui Cogswell au susținut că anchetatorii militari au pierdut alte câteva ambalaje de prăjituri, demonstrând o capacitate de investigare atât de „șocant de neglijentă încât constituie un abuz de procedură”.

Într-un interogatoriu filmat cu Cogswell difuzat pentru instanță, aceasta a descris faptul că a fost insultată cu un cuvânt misogin de către alți soldați și a spus că consumul de canabis era răspândit în rândul trupelor.

Cogswell s-a înrolat în armata canadiană în 2011 și rămâne membru al serviciului militar. Ea va fi judecată în noiembrie.