• Meareg Amare a fost ucis după ce a fost victima ameninţărilor şi a postărilor despre etnia sa, mesaje pe care platforma nu le-a eliminat, iar fiul a intentat un proces fără precedent.
  • La un an de la moartea tatălui său, Abrham Meareg a anunţat că a intentat un proces împotriva Meta.
  • Deşi criticile aduse de Meta nu sunt o noutate, acesta este primul proces care pune compania în faţa unor acuzaţii directe la moartea cuiva.

Meareg Amare a fost ucis după ce a fost victima ameninţărilor şi a postărilor despre etnia sa, mesaje pe care platforma nu le-a eliminat, iar fiul a intentat un proces fără precedent.

Meareg Amare a fost un respectat profesor de chimie la Universitatea Bahir Dar din regiunea Amhara – Etiopia. Era Tigrinya. Nu îi era uşor, fiind parte dintr-o minoritate etnică în regiunea în care trăieşte majoritatea minorităţii etnice rivale. Mai ales că, în toamna lui 2021, conflictul dintre amhara şi tigrayeni a fost escaladat, în războiul civil din Etiopia.

În acel moment, pe platforma Facebook au început să apară fotografii cu Amare, numele lui, comentarii de ură care îl defineau drept antagonist. Abrham Meareg, fiul lui Amare, a văzut acele postări. Le-a raportat, aşa cum se face adesea pe reţeaua de socializare Meta. Dar Facebook nu le-a eliminat.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Pe 3 noiembrie 2021, un grup de bărbaţi l-au urmărit pe Amare de la universitate până acasă, l-au împuşcat în faţa uşii şi l-au lăsat în agonie timp de şapte ore, ameninţând pe oricine încearcă să se apropie sau să cheme ajutor.

La un an de la moartea tatălui său, Abrham Meareg a anunţat că a intentat un proces împotriva Meta, compania lui Mark Zuckerberg care deţine Facebook, pentru că nu a eliminat acele conţinuturi care instigau la ură şi la violenţă. „Fac responsabilită Facebook pentru uciderea tatălui meu”, a spus Abraham Meareg pentru Time.

Procesul a fost intentat în Kenya, nu în Etiopia, deoarece Nairobi este baza în care conţinutul Facebook este moderat în Africa subsahariană. Deşi criticile aduse de Meta nu sunt o noutate, acesta este primul proces care pune compania în faţa unor acuzaţii directe la moartea cuiva.