• O fetiță de 12 ani speră să se ia măsuri legale împotriva aplicației de partajare video, TikTok.
  • Ea susține că TikTok folosește ilegal datele copiilor.
  • Un tribunal a decis că fata poate rămâne anonimă.

Acțiunea este susținută de Anne Longfield, comisarul pentru copii al Angliei. Ea crede că TikTok a încălcat legile privind protecția datelor din Marea Britanie și UE, potrivit BBC.

TikTok a declarat că a pus în aplicare „politici solide” pentru protejarea copiilor și că nu le permite minorilor sub 13 ani să-și creeze un cont.

Comisarul Longfield speră că acest caz va duce la măsuri de protecție mai mari pentru minorii sub 16 ani care utilizează TikTok în Anglia și, eventual, în afara acesteia.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Ea crede că aplicația colectează și procesează datele copiilor pentru a alimenta algoritmul său de recomandare video, pentru a capta atenția spectatorilor și a genera venituri din publicitate.

Comisarul a declarat pentru High Court din Londra că speră că va emite în cele din urmă un ordin care obligă firma să șteargă datele copilului, stabilind un precedent.

Dar punctul central al audierii preliminare a fost să decidă dacă fetița de 12 ani ar putea face o cerere în mod anonim.

Judecătorul Warby a considerat că fata riscă să devină o victimă a cyberbullying-ului și țintă a intimidărilor altor copii și utilizatori TikTok, dacă identitatea ei ar fi fost dezvăluită.

El a spus că s-ar putea confrunta cu „reacții ostile din partea influencerilor de pe rețelele de socializare, care ar putea simți că statutul lor sau câștigurile lor sunt amenințate”.

Doamna Longfield așteaptă încheierea unui caz de protecție a datelor împotriva Google înainte de a decide dacă va da în judecată TikTok.

În 2019, TikTok a fost amendat cu 5,7 milioane de dolari (4,2 milioane de lire sterline) de către Comisia Federală pentru Comerț din SUA, pentru manipularea datelor pentru copii.

Coreea de Sud a emis o amendă din motive similare în 2020.

Într-o declarație, TikTok a spus: „Confidențialitatea și siguranța sunt priorități de top pentru TikTok și avem politici, procese și tehnologii solide pentru a proteja toți utilizatorii, în special utilizatorii noștri mai tineri. Deoarece această aplicație a fost făcută fără notificare, am am aflat de cerere și de hotărârea Înaltei Curți [miercuri] și analizăm în prezent implicațiile acesteia.”

Termenii și condițiile aplicației afirmă că serviciul nu este disponibil pentru persoanele cu vârsta sub 13 ani și tuturor utilizatorilor li se solicită vârsta la înscriere.

TikTok revizuiește și elimină activ conturile care par a fi folosite de persoanele cu vârsta sub 13 ani.