• „După cum se presupune, inculpații au comis o rețea sofisticată de achiziții care a obținut în mod ilegal tehnologie americană sensibilă pentru a facilita mașina de război rusă”, a declarat procurorul american Breon Peace.
  • Printre articole se numărau „electronice avansate și echipamente de testare sofisticate utilizate în calculul cuantic, dezvoltarea de arme hipersonice și nucleare și alte aplicații militare și militare spațiale”, au declarat procurorii.
  • Expatriat în Ucraina, Brayman a condus magazinul online și o afacere cu lumini de noapte împreună cu soția sa, Daria.

Un bărbat care locuiește în suburbiile Americii și-a folosit magazinul online de artizanat ca paravan pentru a expedia în Rusia electronice avansate folosite pentru arme nucleare, au afirmat procurorii americani. Alexey Brayman a fost acuzat că a făcut parte dintr-o rețea internațională de contrabandă care trimitea componente pentru arme ce urmau să fie folosite în războiul ilegal al Moscovei împotriva Ucrainei.

Scandalul de spionaj a fost comparat cu intriga din serialul de spionaj The Americans, care spune povestea a doi ofițeri KGB care se dau drept un cuplu american în timpul Războiului Rece. Brayman a expediat tehnologia, împreună cu alte bunuri de la magazinul său de artizanat Etsy CoolHouzGifts, din casa sa din Merrimack, New Hampshire, potrivit documentelor federale.

Printre articole se numărau „electronice avansate și echipamente de testare sofisticate utilizate în calculul cuantic, dezvoltarea de arme hipersonice și nucleare și alte aplicații militare și militare spațiale”, au declarat procurorii.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Cel mai drăguț cuplu”

Expatriat în Ucraina, Brayman a condus magazinul online și o afacere cu lumini de noapte împreună cu soția sa rusă Daria, care nu a fost acuzată de nicio infracțiune. Ei au fost descriși la nivel local ca fiind „cel mai drăguț cuplu”.

„Participăm la festivaluri și târguri de artizanat”, a declarat Daria pentru presa locală, în timp ce a negat că ar fi știut ceva despre presupusul spionaj al soțului ei. „Au primit o mulțime de pachete. Ceea ce cred că are sens acum”, a declarat Amy Goodridge, care locuiește peste drum de familia Braymans, pentru Boston Globe.

Brayman, care riscă până la 30 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, menționează Kievul ca fiind orașul său natal pe Facebook, iar proprietarul modest al magazinului a simpatizat în exterior cu Ucraina după invazia lui Vladimir Putin. El este acuzat că a colaborat cu alte șase persoane, dintre care cinci ruși, pentru a exporta în secret echipamente precum semiconductori și osciloscoape.

Se presupune că dispozitivele ar fi fost trimise în întreaga lume înainte de a ajunge, în cele din urmă, în Rusia, care face obiectul sancțiunilor occidentale și al controalelor la export care limitează accesul Kremlinului la tehnologie pentru arme.

„După cum se presupune, inculpații au comis o rețea sofisticată de achiziții care a obținut în mod ilegal tehnologie americană sensibilă pentru a facilita mașina de război rusă”, a declarat procurorul american Breon Peace.