• România și Ungaria sunt lideri în Europa la furt din bani europeni.
  • România are cele mai multe cazuri, Ungaria are cel mai mare procent.

România și Ungaria sunt lideri în Europa la furt din bani europeni. La noi au fost descoperite cele mai multe fraude cu fonduri UE. Maghiarii bat pe toată lumea când vine vorba de valoarea fraudei.

România conduce în clasamentul cazurilor descoperite în 2019 de Oficiul European de Luptă Antifraudă cu 11 cazuri. Majoritatea țărilor au câte două-trei. Mult peste medie sunt italienii, grecii, polonezii și bulgarii. Pe locul șase în clasament, ungurii au cazuri mai puține decât noi, dar sunt cele mai importante ca sume.

UE le-a cerut ungurilor să-și schimbe legea privind achizițiile publice finanțate din fonduri europene, scrie Reuters. E un document care vorbește despre „o concurență insuficientă”, „nereguli sistemice” și „cea mai mare corecție financiară din istoria fondurilor structurale în 2019”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ginerele lui Viktor Orban, vizat

Cel mai celebru dosar OLAF care vizează Ungaria are în centru o companie deținută cândva de ginerele premierului maghiar Viktor Orban. Firma s-a ocupat de modernizarea iluminatului stradal, un proiect de 40 de milioane de euro la care inspectori au descoperit nereguli grave, a dezvăluit Wall Street Journal.

Avem și noi destule cazuri de furt din banii Uniunii Europene.

Top prejudicii în dosare cu fonduri UE

  • fraudă firme paravan controlate de italieni – 30 de milioane de euro
  • cazul TelDrum – 31 de milioane de lei
  • lucrări canalizare Satu Mare – 6 milioane de euro
  • proiecte false în agricultură – 1,4 milioane de euro

Cel mai mare prejudiciu- 30 de milioane de euro – l-au făcut, totuși, niște italieni, care controlau mai multe firme paravan înregistrate în România. Urmerază Dosarul TelDrum, unde paguba e de 31 de milioane de lei și în care Liviu Dragnea este inculpat. La Satu Mare, OLAF a descoperit o fraudă de 6 milioane de euro, la lucrările pentru canalizare. Mai e anchetat și un prejudiciu de 1,4 milioane de euro bani luați pentru a construi ferme de acvacultură în zone unde nu există… apă.

Ce diferență există între România și Ungaria

Și totuși, e o mare diferență între România și Ungaria. Care se măsoară tot în bani. Anul trecut, vecinii noștri au atras investiții străine record. Doar nemții au băgat 400 de milioane de euro în economia maghiară.

„De ce sunt atrase companiile străine într-o ţară fără resurse naturale şi cu un guvern considerat ca având tendinţe iliberale?” – o întrebare legitimă, lansată de Ziarul Financiar. Tot ZF răspunde: forţă de muncă bine calificată, stabilitate politică, condiţii de finanţare, logistică şi infrastructură, dar şi subvenţii, granturi şi facilităţi generoase şi cel mai scăzut impozit pe profit din Europa.