• Comisia Europeană a deschis anul trecut un dosar împotriva Apple, după ce, în 2019, Spotify s-a plâns de termenii și condițiile App Store
  • Dezvoltatorii de aplicații trebuie să plătească un comision de 30% pe toate subscripțiile ce trec prin App Store
  • „Comisia Europeană a informat Apple cu privire la opinia sa preliminară că a denaturat concurența pe piața de streaming de muzică”, se arată într-un comunicat oficial al Comisiei Europene

Comisia Europeană a deschis anul trecut un dosar împotriva Apple, după ce, în 2019, Spotify s-a plâns de termenii și condițiile App Store, informează CNBC.

Mai exact, dezvoltatorii de aplicații trebuie să plătească un comision de 30% pe toate subscripțiile ce trec prin App Store. Astfel, brațul executiv al Uniunii Europene a decis că Apple încalcă regulile antitrust.

„Comisia Europeană a informat Apple cu privire la opinia sa preliminară că a denaturat concurența pe piața de streaming de muzică, deoarece a abuzat de poziția sa dominantă pentru distribuirea de aplicații de streaming de muzică prin App Store”, se arată într-un comunicat oficial al Comisiei Europene, care a fost trimis către Apple.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

O altă problemă ridicată de Comisia Europeană este că dezvoltatorii de aplicații nu au voie să informeze utilizatorii că pot cumpăra aplicația sau plăti subscripțiile prin alte metode.

Nu este prima dată când Apple este acuzată și investigată pentru antitrust. În SUA, Epic Games, creatorul Fortnite, este în proces cu Apple tot din aceleași motive. Chiar și Comisia Europeană are antecedente cu Apple din acest punct de vedere, iar procesul dintre guvernul irlandez și compania americană este în desfășurare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Pentru a evita asemenea întâmplări pe viitor, Comisia Europeană lucrează la noi norme antitrust, care ar putea afecta majoritatea companiilor mari de tehnologie din SUA. Aceste norme sunt deocamdată la stadiul de discuție, dar printre penalitățile pentru nerespectarea lor s-ar putea număra amendarea cu până la 10% din încasările companiei la nivel global.