Universitatea care a obţinut dreptul de a impune vaccinarea studenţilor. Cine poate să refuze

elevi cu masca pe fata in banci, la scoala. Elevi întorși în bănci, la școală, după ce rata de infectare a scăzut. Foto: Profimedia
  • Universitatea din Indiana impune vaccinarea anti-Covid a studenților și angajaților.
  • Un magistrat a refuzat să suspende noile reguli sanitare impuse de Universitatea din Indiana.
  • Campania de vaccinare din SUA a încetinit în ultimele săptămâni.

Un judecător federal american a validat luni decizia unei universităţi de a impune vaccinul anti-COVID-19 studenţilor şi personalului. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată la Curtea Supremă, transmite AFP.

Magistratul Damon Leichty de la tribunalul din South Bend, est de Chicago, a pronunţat prima hotărâre după ce opt studenți s-au plâns de noile reguli sanitare impuse de Universitatea din Indiana.

Noile reguli impun vaccinarea anti-Covid pentru 90.000 de studenți și 40.000 de angajați, dar permit scutiri din motive religioase sau medicale, dar prevăd scutiri medicale sau motive religioase.

Constituția SUA le permite studenților să refuze „să refuze tratamente medicale pe principiul dreptului de a dispune de propriul corp”, a subliniat judecătorul.

Dar, de asemenea, „permite Universității din Indiana să urmeze un proces rezonabil și adecvat de vaccinare în interesul legitim al sănătății publice”, a continuat el în decizia sa de 100 de pagini.

Dintre cei opt reclamanţi, şase au deja o scutire din motive religioase, dar nu doresc să poarte mască sau să respecte distanţarea fizică, a indicat judecătorul.

Campania de vaccinare din Statele Unite, care a înregistrat progrese mari împotriva pandemiei, a încetinit în ultimele săptămâni.

Aproximativ 68% dintre adulţi au primit cel puţin o primă doză de vaccin, dar există mari disparităţi geografice.