• Vigano a devenit asociat cu teoreticienii conspirației din SUA, criticând vaccinurile Covid și proiectul „globalist” al ONU.
  • Arhiepiscopul ultraconservator în vârstă de 83 de ani a fost implicat în dezacorduri aprinse cu Papa Francisc de-a lungul anilor.
  • Aceste afirmații l-au îndepărtat și mai mult de linia oficială a Bisericii Catolice.

Un arhiepiscop italian și critic fervent al Papei Francisc a fost excomunicat de Vatican, a declarat biroul său doctrinar, conform BBC.

Carlo Maria Vigano a fost găsit vinovat de schismă – ceea ce înseamnă că s-a despărțit de Biserica Catolică – după ani de dezacorduri aprinse cu suveranul pontif.

Ultraconservatorul în vârstă de 83 de ani i-a cerut anterior Papei să demisioneze, acuzându-l de erezie și criticând pozițiile sale privind imigrația, schimbările climatice și cuplurile de același sex.

Recomandări

ISRAEL ȘI HAMAS ACCEPTĂ ACORDUL SUA
S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
HAOSUL DE PE VALEA OLTULUI E PE DN 1
UNDE MERGI ÎN WEEKEND?
101K ELEVI PROMVEAZĂ LA BAC

Arhiepiscopul Vigano a fost o figură importantă în Biserică, fiind emisar papal la Washington între 2011 și 2016. În 2018, el s-a ascuns după ce a afirmat că Papa a știut despre abuzurile sexuale comise de un cardinal american și nu a acționat. Vaticanul a respins acuzația.

În timp, arhiepiscopul a devenit asociat cu teoreticienii conspirației din SUA, criticând vaccinurile Covid și susținând un proiect „globalist” și „anticreștin” al ONU și al altor grupuri – ambele teme conspiraționiste familiare.

Vineri, biroul doctrinar al Vaticanului a declarat că refuzul său de a se supune Papei Francisc a fost clar din declarațiile sale publice.

„Preasfințitul Carlo Maria Vigano a fost găsit vinovat de delictul rezervat [încălcarea legii] de schismă”, se arată în declarație, adăugând că a fost excomunicat – sau alungat din biserică. Răspunzând printr-o postare pe X, arhiepiscopul a făcut legătura cu decretul care i-a fost trimis prin e-mail și a spus: „Ceea ce mi-a fost atribuit drept vină pentru condamnarea mea este acum consemnat, confirmând credința catolică pe care o mărturisesc pe deplin”.

Arhiepiscopul Vigano a fost acuzat de schismă și de negarea legitimității papei luna trecută. La acea vreme, el a scris pe X că a considerat acuzațiile împotriva sa drept „o onoare”. „Repudiez, resping și condamn scandalurile, erorile și ereziile lui Jorge Mario Bergoglio”, a spus el, folosind prenumele papei argentinian.

Papa Francisc s-a pus în contradicție cu catolicii tradiționaliști făcând deschideri către comunitatea LGBTQ+, susținând drepturile migranților și condamnând excesele capitalismului.

Anul trecut, el a luat măsuri împotriva unui alt critic ultraconservator, destituindu-l pe episcopul Joseph E Strickland din Texas când acesta a refuzat să demisioneze în urma unei anchete.

Citește și