• Vânzarea unui copil nu e infracțiune, decât dacă există exploatare.
  • O tânără care și-a vândut copilul cu 2.100 de lei a fost achitată.
  • Dacă adopția implică o sumă de bani, pedeapsa e maximum 7 ani.

România nu e capabilă să aibă legi prin care să-și protejeze copiii, nici la peste 30 de ani de când a devenit raiul adopțiilor internaționale. Imediat după Revoluție, străinii au înfiat peste 12 mii de copii din România, fără să respecte condițiile.

Iar în zilele noastre, cazurile în care un copil e vândut precum o marfă nu sunt pedepsite de justiție, pentru că fapta NU e infracțiune. Cel mai recent exemplu e procesul în care o tânără din județul Sălaj a fost trimisă în judecată, alături de bărbatul care i-a dat 2.100 de lei în schimbul copilului abia născut. DIICOT i-a acuzat de trafic de minori, însă două instanțe i-au achitat pe ambii inculpați. Motivul – legea prevede că vânzarea unui copil nu e echivalentă cu traficul de minori, dacă nu se urmărește exploatarea. Iar procurorii nu au avut astfel de probe.

Mama copilului și cumpărătorul au fost însă condamnați la 2 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru fals în declarații. În România, vânzarea de copii e pedepsită doar dacă există o procedură de adopție în derulare. Între 2 și 7 ani riscă cei găsiți vinovați.

Recomandări

ALEGERI 2024
MUSK TAIE POSTURI LA GUVERN
CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK
CINE CÂȘTIGĂ CODE KIDS