Vei fi acuzat de violență domestică dacă hărţuiești, ameninţi și publici poze intime online

Vei fi acuzat de violență domestică dacă hărţuiești, ameninţi și publici poze intime online Sursă foto: Profimedia
  • Violenţa domestică va include şi faptele de hărţuire şi ameninţările online, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de deputaţi
  • Documentul face referire la orice fapte de hărţuire, urmărire, violenţă şi ameninţări care se produc pe internet, precum şi publicarea unor imagini intime
  • Victimele violenţei cibernetice vor putea cere şi ordine de protecţie

În caz că te întrebai ce se mai întâmplă cu proiectul de lege adoptat tacit de senatori în februarie, îţi spun că documentul tocmai a fost adoptat de Camera Deputaţilor, ceea ce înseamnă că merge la promulgare la preşedintele Iohannis. Documentul prevede includerea în sfera violenţei domestice şi a faptelor de violenţă cibernetică. În pricipiu, vizate sunt orice fapte de hărţuire, urmărire, violenţă şi ameninţări care se produc în mediul online, precum şi publicarea unor imagini intime.

Violenţa cibernetică este definită în document ca „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, spera, ameninţa, reduce la tăcere victima„.

Includerea violenţei cibernetice printre tipurile şi formele de violenţă pedepsite în România este justificată de iniţiatori prin evoluţia tehnologiei şi a extinderii mijloacelor de comunicare online, hărţuirea pe internet fiind un fenomen la nivel global.

Şi cum victimele violenţei domestice pot obţine ordine de protecţie, rezultă că şi victimele violenţei online vor avea acest drept, după ce legea va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial.