• În urma unei acuzații de seducție din partea unei eleve a sa minore, un antrenor de taekwondo a intrat în închisoare acum șase ani și jumătate. Acum câteva zile s-a demonstrat că este nevinovat și a fost eliberat.
  • Decisivă pentru eliberarea sa a fost mărturia a sute de eleve și elevi ai săi.
  • „Nu există drepturi ale omului în închisoare”, spune antrenorul.

Un renumit antrenor elen de taekwondo, cu 30 de ani de carieră și un om bun, așa cum îl descriu cel care îl cunosc, Aris Kanduros a fost condamnat în anul 2014 la 21 de ani de închisoare după ce a primit din partea unei foste eleve a sa, minore, acuzația de seducție. Pe atunci în vârstă de 54 de ani, bărbatul a fost trimis la închisoarea din Tripoli (în Peloponez), unde a stat timp de șase ani și jumătate, relatează Proto Thema.

În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel din Evia i-a acordat din nou dreptul la libertate, în urma mărturiei a sute de eleve și elevi ai săi. La audierea deciziei, Kanduros a plâns îndelung. Lacrimile lui au pecetluit cronica unei erori judiciare …

Acuzația
Ceea ce a trăit Aris Kanduros, acum în vârstă de 60 de ani, reprezintă unul dintre cele mai tipice cazuri de eroare judiciară. În anul 2011 viața i s-a schimbat dramatic de la un moment la altul. Respectatul antrenor a fost acuzat de o elevă minoră că a sedus-o în incinta clubului de gimnastică. Când a fost adus în fața justiției, un anchetator și un procuror au decis în unanimitate să nu fie arestat preventiv, ci să fie liber. În 2014, însă, curtea l-a condamnat la 21 de ani de închisoare.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

În închisoarea din Tripoli, cu o capacitate de 70 de persoane, unde locuiau însă 250, a dormit într-o cameră de 30 de metri pătrați alături de alte 35 de persoane: „Doar un cuvânt vă voi spune: Spinalonga! Asta e de ajuns ca să înțelegeți… Nu există drepturi ale omului în închisoare. Personalul și directorul au fost foarte buni, dar condițiile sunt tragice. M-am îmbolnăvit acolo. Și acum încerc să îmi revin. Am făcut chiar și un atac cerebral… Ce altceva aș putea să vă mai spun?”, a spus antrenorul pentru cotidianul Proto Thema.

Achitarea
Abia pe 4 noiembrie, Curtea de Apel din Evia l-a achitat, dându-i dreptul de a se reîntoarce în societate și în sânul familiei: „După aproape 6 ani și jumătate petrecuți pe nedrept în închisoare și după achitarea Curții de Apel din Evia, m-am întors în societate cu numele curat”, spune Kanduros. „Vreau să mulțumesc multor oameni. Tuturor concetățenilor mei, care mi-au fost alături în instanță, familiei mele, prietenilor, colegilor și mai ales elevelor și elevilor mei, care nu au crezut niciodată această acuzație. […] Am avut încredere în justiția elenă și am știut că în cele din urmă adevărul va ieși la lumină”.

În anii petrecuți în închisoare, Aris Kanduros a lucrat ca electrician, având diploma corespunzătoare. Ceea ce i-a lipsit cel mai mult a fost familia sa, departe de care supraviețuirea a fost mai mult decât dificilă.

Avocatul său, Vaso Pantazí, a subliniat cele două elemente importante care au dus la achitarea antrenorului: „În primul rând acuzația nu a putut fi dovedită, întrucât, în momentul în care se presupune că ar fi avut loc fapta, erau prezenți acolo și terți. Al doilea element, care cred că a fost și cel mai hotărâtor, este că până la 52 de ani acest om nu a dat niciun semn de comportament pedofil”.