• Masajul la domiciliu a devenit din ce în ce mai popular, iar zeci de femei au fost agresate sexual de către maseur în propria casă.
  • Experții cer acum guvernului să introducă reglementări mai stricte într-un sector care are o supraveghere redusă.
  • Unele consilii locale cer ca spațiile care oferă terapie prin masaj să dețină o licență de afaceri, care poate fi revocată dacă firma este considerată nesigură.

Masajul la domiciliu a devenit din ce în ce mai popular, iar zeci de femei au fost agresate sexual de către maseur în propria casă. Experții cer acum guvernului să introducă reglementări mai stricte într-un sector care are o supraveghere redusă.

Callum Urquhart și-a anunțat serviciile de masaj la domiciliu pe rețelele de socializare, unde Yas, un nume fictiv l-a rezervat. Ea spune că masajul ei a început în mod profesionist, Urquhart cerându-i consimțământul înainte de a-i masa anumite zone ale corpului. Însă acesta a continuat rapid să o agreseze sexual.

Cred că, în această situație, nu-ți vine să crezi că se întâmplă și o parte a creierului tău îți spune să nu exagerezi”, a declarat ea pentru BBC. Dar el a început să fie destul de dur, era foarte evident în acel moment ce se întâmpla. Nu știam dacă avea de gând să mă violeze sau să mă omoare. Pur și simplu nu știam”.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

După ce a raportat cele întâmplate la poliție, Yas a aflat că Urquhart nu deținea calificări în domeniul masajului terapeutic și nu urmase niciodată nici o formă de pregătire. Chiar și după ce a fost arestat și a fost anchetat de poliție pentru agresiune sexuală, s-a descoperit că acesta a putut continua să practice masajul la domiciliu și să agreseze sexual clienții.

Anul trecut, Urquhart a fost închis pentru agresarea sexuală a patru cliente din Bristol. Yas spune că a fost devastată că nu a existat nimic care să îl oprească pe Urquhart să practice și să agreseze alte femei. Ea crede că este nevoie de schimbări: Dacă ar fi existat reglementări, îmi imaginez că ar fi fost investigat sau arestat.

Ar fi existat unele repercusiuni ale acțiunilor sale”, a adăugat ea. Unul dintre motivele pentru care am raportat acest lucru a fost acela de a mă asigura că nu i se va mai întâmpla asta nimănui”.

Lipsa de reglementare pentru masajul la domiciliu

În conformitate cu reglementările actuale din Regatul Unit, terapeuții de masaj nu au nevoie de o licență sau de o pregătire formală pentru a începe să practice masajul. Astfel, oricine se poate constitui ca terapeut, deoarece titlul nu este protejat. Există un singur registru acreditat, în care o persoană poate căuta un maseur sau o maseuză. Dar, deoarece este voluntar, experții spun că doar o minoritate dintre aceștia sunt înscriși.

Unele consilii locale cer ca spațiile care oferă terapie prin masaj să dețină o licență de afaceri, care poate fi revocată dacă firma este considerată nesigură. Dar pentru ca un profesionist din domeniul sănătății să fie reglementat, ca și fizioterapeuții, guvernul trebuie să considere că există un risc ridicat de a provoca daune publicului.

Cu toate acestea, s-a descoperit multe cazuri penale în care infractorii au folosit industria masajului pentru a viola și agresa sexual clienți în ultimii șase ani. Printre acestea se numără incidente în care terapeuții de masaj au făcut reclamă și au efectuat servicii chiar și după ce au fost arestați pentru infracțiuni sexuale.

Yas spune că impactul de durată al agresiunii sale a fost devastator. Nu am mai putut să dorm bine, pentru că îmi făceam griji că voi visa despre asta. Am suferit atacuri de panică și m-a făcut să mă îndoiesc de judecata mea, pentru că am avut încredere în această persoană să intre în casa mea, așa că am simțit că nu pot avea încredere în nimeni”, a adăugat ea.

Creșterea aplicațiilor de wellness a făcut ca rezervarea de masaje acasă să fie mai ușoară ca niciodată 

Urban este o aplicație care permite clienților să găsească terapeuți de masaj independenți care pot fi rezervați și astfel să ajungă la ușa lor în doar o oră.

Taylor a ales întotdeauna să fie masată de femei atunci când rezerva un masaj la domiciliu din aplicație. Când a decis să se răsfețe cu un masaj mai profund al articulațiilor în octombrie 2019, nu erau femei terapeuți disponibile. În schimb, a găsit un terapeut de sex masculin al cărui profil avea sute de recenzii pozitive, multe dintre ele cinci stele.

„În mintea mea am crezut că este un lucru destul de sigur, cu cineva în care mulți oameni au avut încredere și în care aplicația a avut încredere”, a spus ea pentru BBC.

Imediat după masaj, a simțit că ceva nu era în regulă. „Când ai o maseuză cu adevărat profesionistă, nu simți niciodată că vreo parte a corpului tău este expusă în mod deosebit”, a spus ea. „Acest tip mi-a scos literalmente prosopul de pe toată partea inferioară a corpului”.

Taylor spune că terapeutul de masaj a început apoi să o atingă în zonele intime fără consimțământul ei. Ea spune că a „încremenit”, temându-se de ce altceva i-ar putea face dacă ea ar reacționa. Când în cele din urmă a reușit să-i spună să se oprească, ea spune că el a ignorat-o.

S-a prăbușit în lacrimi

„În secunda în care a ieșit din apartament, m-am prăbușit literalmente în lacrimi pe hol, singură, am închis ușa și am încuiat-o pe dinăuntru.”

Taylor a raportat incidentul poliției, care ulterior a renunțat la anchetă din cauza lipsei de probe. Echipa responsabilă de platforma Urban i-a spus lui Taylor că îl va scoate imediat pe bărbat de pe platformă, dar femeia spune că după două săptămâni, a descoperit că profilul lui era încă accesibil.

Responsabilii platformei spun că, deși profilul său ar fi putut fi vizibil, clienții nu au mai putut să facă rezervări pentru el pe aplicație de la plângerea lui Taylor. Acest lucru vine după ce un alt fost maseur de la Urban a fost închis anul trecut pentru cinci ani deoarece a violat o femeie care îi rezervase serviciile prin aplicație.

Platforma Urban a declarat că terapeuții sunt obligați să se supună unei verificări riguroase inclusiv o verificare DBS care a fost introdusă în 2019. Firma a spus că toate plângerile sunt luate în serios și investigate.