• „Ce facem cu raportul Inspecției Judiciare referitor la protocoale? Anexele raportului nu le putem citi că sunt secretizate. S-au trimis adrese la SRI să se desecretizeze doar datele referitoare la magistrați. De 2 ani, SRI nu ne-a răspuns și nici nu ne-a trimis documentele înapoi”
  • „O parte din cei din Justiție care au fost în echipele mixte nu vor să se declasifice nimic. Cei din Justiție au dat dări de seamă către serviciile secrete”
  • „În CSM sunt nisipuri mișcătoare. Există niște afinități #Judiciar, #Politic. (…) CSM nu a reușit să responsabilizeze Justiția. În CSM, independența nu a venit și cu responsabilitate”
  • „Văd un haos la nivel profesional în toate domeniile. Văd o agresivitate care vine să compenseze lipsa de competență. Nu văd o separare între Politic și Justiție”
  • „N-am văzut ca parchetele să investigheze lipsa stocurilor de medicamente. E treaba Justiției să analizeze dacă autoritățile și-au respectat atribuțiile de serviciu, în mod legal”
  • „Preocupările procurorilor de vârf sunt să interfereze cu politicienii, să regleze conturi de putere în parchete. Preocupările procurorilor din conduceri sunt altele. Colaborarea cu serviciile secrete a dus la deprofesionalizarea procurorilor”
  • „Certificatul verde trebuie introdus în măsura în care toată lumea are acces la el”

„Văd un haos la nivel profesional în toate domeniile. Văd o agresivitate care vine să compenseze lipsa de competență. Nu văd o separare între Politic și Justiție. Sunt magistrați care susțin teze de politică publică. Justiția funcționează pe alocuri și este nefuncțională în alte locuri”, spune în emisiunea OFF/OnThe Record, Victor Alistar, reprezentantul societății civile în CSM, despre cum văd magistrații haosul de pe scena politică.

„N-am văzut ca parchetele să investigheze lipsa stocurilor de medicamente. E treaba Justiției să analizeze dacă autoritățile și-au respectat atribuțiile de serviciu, în mod legal. Este treaba Justiției să cenzureze pe legalitate autoritățile. Vârfuri din Justiție n-au curaj să se atingă de subiectele fierbinți. Preocupările procurorilor de vârf sunt să interfereze cu politicienii, să regleze conturi de putere în parchete. Preocupările procurorilor din conduceri sunt altele. Colaborarea cu serviciile secrete a dus la deprofesionalizarea procurorilor”, a declarat Alistar, referindu-se la lipsa de activitate a parchetelor pe timp de pandemie.

„Mă miră interpelarea domnului Burduja. Niciodată serviciile secrete nu vor accepta să le fie auditat modul de culegere a informațiilor, ca ele să poată deveni probe. Ce facem cu raportul Inspecției Judiciare referitor la protocoale? Anexele raportului nu le putem citi că sunt secretizate. S-au trimis adrese la SRI să se desecretizeze doar datele referitoare la magistrați. De 2 ani, SRI nu ne-a răspuns și nici nu ne-a trimis documentele înapoi. O parte din cei din Justiție care au fost în echipele mixte nu vor să se declasifice nimic. Cei din Justiție au dat dări de seamă către serviciile secrete. S-ar vedea că unii dintre ei au funcții înalte azi, în autoritatea judecătorească”, a susținut Alistar, pe Aleph News.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Despre rolul CSM, de garant constituțional al independenței Justiției, Victor Alistar a afirmat: „În CSM sunt nisipuri mișcătoare. Este o sensibilitate în CSM (n.m. la politic). Te gândești dacă cumva în CSM nu sunt aripile judiciare (n.m. ale partidelor). Există niște afinități #Judiciar, #Politic. (…) CSM nu a reușit să responsabilizeze Justiția. În CSM, independența nu a venit și cu responsabilitate”.

„E o eroare desființarea SIIJ, e o marotă. Dacă în Justiție se petrec abuzuri, trebuie să existe remedii. SIIJ este singura structură independentă politic. Aș face apel la oamenii politici să se răcorească un pic. Nu mai trebuie plecată urechea la grupurile de putere din sistemul judiciar. SIIJ funcționează cu sub jumătate din schemă. Eu aș vrea un SIIJ eficient, care să producă. Nu cred că singurul sistem imaculat este Justiția. La CSM nu sunt sancțiuni disciplinare, la SIIJ nu sunt trimiteri (…) E lipsă de responsabilitate față de societate în sistem. Sistemul se autoalimentează cu impunitate, ca sursă divină a puterii (…) Sunt procurori care se încolonează ba pe stânga, ba pe dreapta, că poate vor accede la nominalizări. Sistemul judiciar este fracturat și polarizat. Oameni care ar putea fi modele în sistem pleacă. (…) Trebuie combătută corupția, dar pe bune. Justiția nu trebuie să fie vânătoare de vrăjitoare, în funcție de cât de indezirabil ai ajuns”, a declarat acesta pe Aleph News.

Reprezentantul societății civile în CSM a explicat și noțiunea de discriminare dar și clasificarea drepturilor fundamentale relative și absolute, pe Aleph News:

„Discriminarea este când 2 persoane, aflate în aceeași situație, sunt tratate diferit. Vaccinații și nevaccinații ar trebui să se afle în aceeași situație. Restrângerea drepturilor ar trebui să se facă strict în raport cu scopul urmărit. Scopul urmărit este oprirea răspândirii bolii. La noi se lucrează prost, tehnic și juridic. De ce nu putem suspenda actele administrative? Justiția face controlul excesului de putere al executivului sau nu îl face? (…) Exercițiul anumitor drepturi poate fi îngrădit. Restrângerea exercițiului unor drepturi este posibilă. Certificatul verde trebuie introdus în măsura în care toată lumea are acces la el. Dacă m-am vaccinat este o informație cu caracter personal. Cred că toată lumea din CSM e vaccinată”.