• Un jaf de amploare, în care au fost implicate peste 50 de persoane, a avut loc luni dimineață în orașul Araçatuba din sudul Braziliei.
  • Cel puțin trei oameni au murit, iar alte trei persoane au fost rănite.
  • Ostaticii au fost folosiți ca scuturi umane și au fost legați pe mașini.

Jefuitorii au legat ostaticii pe capota și pe plafonul mașinilor cu care au fugit după lovitura dată la primele ore ale dimineții în orașul Araçatuba din sudul Braziliei, relatează BBC.

Trei bănci au fost atacate simultan de oameni puternic înarmați.

Poliția a anunțat că cel puțin trei persoane au fost ucise, printre care și un suspect. Oficialii au declarat că peste 50 de persoane au luat parte la jaf, blocând drumurile cu vehicule în flăcări și plasând dispozitive explozive în tot orașul.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Deși nu este clar în totalitate câți atacatori au luat parte la jafuri, poliția a anunțat că doi suspecți au fost arestați.

Jurnalistul Yuri Macri de la Record TV a postat pe Twitter imagini cu două dintre mașinile hoților. Potrivit acestora, prima mașină avea o persoană legată de acoperiș și alta de capotă, în timp ce în cea de-a doua se poate vedea o persoană ghemuită pe capotă.

Imaginile de pe camerele de supraveghere postate de un alt utilizator Twitter arată mai multe mașini care circulă prin oraș, unele cu persoane legate de capote.

De asemenea, au apărut imagini pe rețelele sociale în care localnicii adună banii căzuți în urma jefuitorilor.

Primarul din Araçatuba, Dilador Borges, a declarat că poliția s-a străduit să intervină: „Poliția nu poate trece la atac, nu îi poate înfrunta pentru că sunt prea multe vieți în joc”.

El a spus că nu știe dacă hoții au eliberat deja ostaticii, dar a precizat că forțele de securitate au preluat controlul asupra centrului orașului.

Școlile vor rămâne închise luni, iar primarul a îndemnat oamenii să rămână în case, avertizându-i de pericolul pe care îl reprezintă dispozitivele explozive.

Mulți locuitori au declarat că au auzit focuri de armă și chiar zgomot de explozii.

Mai mult, presa locală relatează că banda de hoți a folosit drone pentru a monitoriza din aer mișcările poliției.

Fenomenul raidurilor din Brazilia

Jafurile bancare de mare amploare au devenit mai frecvente în ultimii ani în Brazilia, cu ostatici folosiți ca scuturi umane, mai transmite BBC.

De altfel, nu este pentru prima dată când Araçatuba este ținta jefuitorilor de bănci. În 2017, infractorii au preluat controlul asupra mai multor puncte strategice din oraș, au atacat secții de poliție și au blocat drumuri ca parte a jafului lor asupra unei firme private de securitate.

Potrivit expertului în securitate Guaracy Mingardi, aceste jafuri la scară largă au început să devină mai frecvente în jurul anului 2015. Țintele preferate sunt băncile și firmele care depozitează și transportă obiecte de valoare.

Deși majoritatea raidurilor au fost efectuate în Brazilia, a existat cel puțin un caz în care o bandă braziliană a efectuat un jaf spectaculos în Paraguay.