- Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai, a fost adus pentru prima dată în sala de judecată a Judecătoriei Mangalia, fiind până acum audiat prin videoconferință.
- Procesul ar putea fi reluat de la zero după ce judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a fost recuzată, iar cazul a fost preluat de Carmen Berevoescu, președintele Judecătoriei Mangalia.
- Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat transferul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța, după criticile privind greșelile comise în timpul procesului.
Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai, a fost adus joi dimineață pentru prima dată la Judecătoria Mangalia. Termenul de joi ar fi trebuit să fie ultimul înainte de pronunțarea pe fond, însă judecătoarea a fost recuzată, iar procesul ar putea fi reluat de la zero. Noul magistrat care va judeca acest dosar este Carmen Berevoescu, președintele Judecătoriei Mangalia.
Vlad Pascu a fost adus de la Penitenciarul Poarta Albă și s-a prezentat pentru prima dată în sala de judecată, până acum fiind audiat prin videoconferință.
Dosarul a fost preluat de o nouă judecătoare după ce Ioana Ancuța Popoviciu, criticată pentru numeroasele greșeli comise în timpul procesului, a fost recuzată. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat transferul judecătoarei de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța.
Părinții lui Sebastian au ajuns joi la Judecătoria Mangalia, însoțiți de un grup de prieteni ai tânărului ucis, care purtau tricouri cu poza acestuia și mesajul: „Îţi vom face dreptate”.
„Vreau doar să se facă dreptate, nu vreau nimic altceva. Cred că o să se schimbe încadrarea. Am vorbit cu avocații și vom cere schimbarea încadrării juridice”, a declarat tatăl lui Sebastian, întrebat despre speranțele pe care le are cu noua judecătoare din acest proces.
El a avut un mesaj pentru familia lui Vlad Pascu: „Să vină la mormântul băiatului meu”.
Cătălin Dragomir, tatăl Robertei, tânăra ucisă în accident, a declarat că dorește să se uite în ochii celui care i-a omorât copilul și a exprimat speranța ca noua judecătoare să judece corect și să schimbe încadrarea faptei pentru Vlad Pascu.
„Am vrut de la prima înfățișare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul. Nu știu dacă merită să-i transmit ceva. Nu, sincer, nu cred că merită. Absolut nimic. Dar vreau să-l văd în ochi. Vreau să-i văd ochii. Dacă are vreo remușcare, dacă… orice”, a afirmat Cătălin Dragomir, citat de News.ro.
Întrebat dacă ar dori ca procesul să fie reluat de la zero, tatăl Robertei a răspuns: „Nu neapărat. Probele sunt depuse la dosar. Vreau ca judecata să fie corectă și legea să fie aplicată, iar încadrarea să fie schimbată”.
Cine este noua judecătoare din procesul lui Vlad Pascu
Din mai 2023, Carmen Claudia Berevoescu ocupă, prin delegare, funcția de președinte al Judecătoriei Mangalia.
Marți, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis prelungirea delegării judecătoarei la conducerea Judecătoriei Mangalia, „începând cu data de 22.05.2024, până la ocuparea funcției prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”.
Carmen Berevoescu este judecător cu grad profesional de curte de apel.
A absolvit Facultatea de Drept a Universității București în 2000. După un an ca avocat stagiar, a lucrat ca consilier juridic la S.C. TERRASAT S.R.L. între 2001 și 2004, iar până în 2008 a fost consilier juridic la S.C. RCS RDS S.A.
Carmen Claudia Berevoescu a absolvit Institutul Național de Magistratură (INM) în 2010 și în același an a devenit judecător la Judecătoria Mangalia.
Conform ultimei sale declarații de avere, judecătoarea deține împreună cu soțul ei șapte terenuri în județele Argeș și Constanța, două apartamente, două case de locuit, un iaht Dufour și un autoturism Seat Alhambra.
Accidentul a avut loc pe 19 august 2023, pe DN 39, în apropierea localității Vama Veche, când Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri care mergeau pe marginea drumului. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), studenți la Facultatea de Geografie a Universității București, au murit pe loc. Alți trei tineri au fost răniți.
Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri, deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.