• Câteva firme precum Zara și Skechers sunt suspectate că au profitat de muncitorii din China.
  • Procurorii francezi investighează dacă aceste firme au forțat muncitorii să lucreze în condiții inumane.
  • Companii au anunțat că vor coopera cu autoritățile.

Shopping-ul poate fi de la pasiune, la refugiu sau nevoie, dar ce sentiment ai când te gândești că unele haine purtate de tine e posibil să fie făcute de oameni exploatați? Câteva firme precum Zara și Skechers sunt suspectate că au profitat de muncitorii din China.

Procurorii francezi investighează dacă aceste firme au profitat de muncitori și i-au forțat să lucreze în condiții inumane. Ancheta are loc după un proces din aprilie, în care o femeie a spus că a fost efectiv închisă într-o regiune din China pentru a munci. Avocatul implicat în acest proces din partea grupurilor pentru drepturilor omului a declarat că ancheta este o ocazie rară prin care companiile să fie trase la răspundere pentru că se îmbogățesc prin încălcarea drepturilor omului și își importă apoi produse în țări precum Franța.

Ce explicații au dat companiile acuzate?

Au anunțat că vor coopera cu autoritățile, dar susțin că nu există oameni forțați să muncească în lanțurile lor de aprovizionare. Conform New York Times, în ultimii ani, autoritățile chineze au folosit programe de muncă în masă prin care încercau să transforme până la un milion de oameni din minorități musulmane în mare parte în lucrători model, lucrători ascultători ai Partidul Comunist. Deținuții din tabără sunt obligați să urmeze o pregătire profesională, iar unii ocupă apoi funcții de fabrică cu salariu mic sau deloc.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT