• Pe 30 august este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor Dispărute.
  • În ultimul an, în România, au fost sesizate 6.475 de cazuri de minori dispăruţi.
  • În Europa, un copil dispare la fiecare 2 minute.

Cea mai veche dispariţie publicată pe site-ul Poliţiei Române este a unui băiat care a plecat de acasă în 1997. Astăzi, Vasile Duţu are 37 de ani şi încă nu a fost găsit.

„Dacă ne întreabă cineva ce am învăţat de la un an de zile de la cazul Caracal, am învăţat mult prea puţine”, spune Cosmin Andreica, lider Europol.

De Ziua Internaţională a Persoanelor Dispărute şi la un an de la tragedia din Caracal, încă mai avem de învăţat cum să-i căutăm pe cei de negăsit. Copiii sunt cei care cresc cifrele celor dispăruţi.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

6.475 de cazuri de minori dispăruți în România, în ultimul an

În ultimul an, în România au fost sesizate 6.475 de cazuri de minori dispăruţi. Aproape 200 au vârste până în 10 ani, arată datele transmise de IGPR către Salvaţi Copiii. Peste 95% dintre ei au fost găsiţi, însă încă avem copii dispăruţi. Îi mai caută cineva?

Doar 70 de copii figurează pe site-ul Poliţiei Române ca fiind dispăruţi: 37 de fete şi 33 de băieţi.

Cel mai recent profil publicat pe site este al unei fetiţe de 8 ani, din Ilfov. Poliţia a informat presa joi, 27 august, despre dispariţia fetei, iar după câteva ore, a anunţat că a fost găsită. Însă se pare că avem de-a face cu un vid de comunicare: colegii din Poliţie nu discută între ei deoarece profilul fetiţei încă este activ pe pagina Poliţiei Române la „Dispăruţi”.  

Cea mai veche dispariție din România: Nu a fost găsit nici după 23 de ani

La polul opus, cea mai veche dispariţie este a lui Vasile Duţu, născut în 1983. Băiatul a plecat în 1997 de la casa lui din comuna Dorobanţu din Călăraşi şi nimeni nu a mai ştiut de el. Avea 14 ani la acel moment. Acum, el are 37 de ani.

 Vasile nu este singurul care a dispărut în urmă cu mulţi ani. Poliţia mai caută copii dispăruţi şi în 1999, 2003, în 2005. Mai au vreo şansă să fie găsiţi?

„Practic, pe nimeni nu mai interesează unde sunt aceşti copii. Sunt mult prea puţine mijloace pe care poliţiştii să le aibă la dispoziţie pentru a putea identifica acei minori care sunt dispăruţi de o perioadă foarte mare de timp.

Iată că, la noi, nici acele linii telefonice dedicate, care au fost lansate cu mult fast în anii precedenţi de Poliţia Română, nu mai funcţionează, nu au mai fost finanţate. Softul „Alertă copil” este ineficient pentru că a fost folosit de extrem de puţine ori şi nu a produs efectele despre care ni s-a spus la acel moment”, a declarat Cosmin Andreica, lider sindicat Poliţie EUROPOL.

„Dacă ne întreabă cineva ce am învăţat de la un an de zile de la cazul Caracal, am învăţat mult prea puţine, pentru că deşi legislaţia a fost modificată şi nu mai vorbim despre o simplă petiţie atunci când înregistrăm o dispariţie şi avem în momentul de faţă mijloace legale de a intercepta telefonul minorului de exemplu, în situaţia în care este dispărut. Totuşi, este insuficient”, a adăugat Cosmin Andreica.