• Potrivit statisticilor oficiale, peste 256 de milioane de adulți din UE au în prezent o schemă completă de vaccinare.
  • A fost atinsă o etapă crucială, au spus autoritățile europene.
  • Procentul semnificativ de vaccinare a fost obținut în condițiile în care Comisia Europeană și-a îndeplinit, înainte de termen, obiectivul privind livrarea către statele membre a dozelor de vaccin.

Uniunea Europeană a anunțat, marți, că 70% din populația adultă este vaccinată complet. A fost atinsă o etapă crucială, au spus autoritățile europene.

Potrivit statisticilor oficiale, peste 256 de milioane de adulți din UE au în prezent o schemă completă de vaccinare.

Sunt foarte mulțumită de faptul că, începând de astăzi, ne-am atins obiectivul de a vaccina 70 % din adulții din UE înainte de sfârșitul verii. Aceasta este o realizare colectivă a UE și a statelor sale membre, care demonstrează ce este posibil atunci când lucrăm împreună, cu solidaritate și în mod coordonat. Eforturile noastre de a intensifica și mai mult vaccinările în întreaga UE vor continua fără oprire. Vom continua să sprijinim în special acele state membre care încă se confruntă cu provocări. Trebuie să eliminăm decalajul în ceea ce privește imunitatea și să blocăm accesul pentru noile variante, iar ca să facem acest lucru, vaccinările trebuie să câștige cursa împotriva variantelor”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Procentul semnificativ de vaccinare a fost obținut în condițiile în care Comisia Europeană și-a îndeplinit, înainte de termen, obiectivul privind livrarea către statele membre a dozelor de vaccin.

Vaccinarea completă a 70 % dintre adulții din UE deja din luna august este o mare realizare. Strategia UE de a avansa împreună dă rezultate și poziționează Europa în avangarda luptei mondiale împotriva COVID-19. Însă pandemia nu s-a încheiat. Este nevoie să facem mai mult. Îi îndemn pe toți cei care pot fi vaccinați să se vaccineze. În plus, trebuie să ajutăm și restul lumii să se vaccineze. Europa va continua să își sprijine partenerii în acest efort, în special țările cu venituri mici și medii”, a spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

În paralel, autoritățile europene se pregătesc pentru viitoarele valuri ale pandemiei și pentru variantele care ar putea să apară. Comisia Europeană a semnat la 20 mai un nou contract cu BioNTech-Pfizer care prevede livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccinuri între sfârșitul anului curent și 2023.

În același scop, Comisia a exercitat opțiunea de 150 de milioane de doze din al doilea contract cu Moderna. Este posibil să urmeze și alte contracte, precizează liderii CE.