• Accelerarea vaccinării ar putea salva economia românească
  • Afacerile din România pierd zilnic circa 200 de milioane de euro
  • Cifra de afaceri a companiilor din România a scăzut cu 20% faţă de 2019

Închiderea temporară a business-urilor, amânarea sau anularea investiţiilor, îngheţarea salariilor sau de-localizarea unor afaceri generează pierderi uriașe pentru economie. Dar există o soluţie: să accelerăm vaccinarea ca să repornim economia.

România trebuie să ajungă la 100.000 de persoane vaccinate pe zi, faţă de ritmul actual de 30 – 40 de mii de vaccinaţi pe zi, potrivit Ziarului Financiar. Și antreprenorii din diverse sectoare de activitate văd soluția în vaccin.

Cezar Răsuceanu, proprietarul unei tipografii din România, spune că doar prin vaccin putem combate această criză sanitară care ne-a afectat pe toți. În plus, spune el, doar dacă ne vaccinăm ne putem proteja pe noi înșine, dar mai ales pe cei dragi.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Oana Iliescu, proprietarul unui lanț de restaurante din Capitală, spune că dacă mai mult de jumătate de populație ar fi vaccinată, atunci clienții ar ieși mai mult la restaurante să socializeze. Asta pentru că, în acest moment, spune ea, oamenii sunt reticenți nu față de angajații din restaurante, ci de ceilalți clienți.

PIB-ul a scăzut cu 5% anul trecut, iar cifra de afaceri a companiilor este mai mică cu 20%. Asta înseamnă că, în loc ca vânzările companiilor din România să fie de 1 miliard de euro pe zi, ele au scăzut la 800 de milioane de euro pe zi. Iar datele economiei vor arăta mult mai rău dacă pierderile continuă în acest ritm.