Am trecut sau nu de vârful valului patru? E întrebarea care apare după bilanțul infectărilor anunțat de autorități ieri. România a înregistrat o scădere a infectărilor – e drept, venim după o zi de weekend, iar istoria ultimelor luni ne-a arătat că numărul testelor e mai mic pe final de săptămână!

România a raportat ieri 9.148 de noi infectări cu COVID-19. 183 sunt ale unor pacienți care au mai trecut o dată prin boală în urmă cu șase sau mai multe luni. Din păcate, numărul deceselor continuă să rămână la un nivel ridicat – peste 200! La fel și al pacienților internați la ATI!

Reamintim că România vine după o săptămână de record în care și-a doborât de mai multe ori propriul record de infectări. 15.037 a fost cel mai ridicat bilanț de până acum.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN

Pe la mijlocul lunii octombrie o să atingem vârful. Săptămâna trecută totuși a mai scăzut accelerarea infectărilor. Numărul de teste private a scăzut cu peste 10% și au stagnat față de săptămâna trecută. Ne putem aștepta ca săptămâna viitoare să mai avem o creștere dar să fie în zona de 15% o să ajungem la 16-17 mii de cazuri și acesta să fie vârful. Depinde foarte mult dacă e un vârf sau un platou. Știm din valul 3 că în România la 6.000 de cazuri pe zi se umpleau secțiile de ATI din România. Dacă cumva se stabilizează pe un platou e foarte grav. Nu mai contează dacă avem 16 sau 20 de mii, contează să fim sub 8.000. Și dacă o să vedem săptămâna asta o scădere, săptămânile viitoare vom vedea o creștere în decese și în numărul de oameni de la secțiile ATI”, a declarat Octavian Jurma în emisiunea Știu, la Aleph News.