• A doua doză de vaccin se face la 21 de zile, în cazul Pfizer, și la 28 de zile, pentru Moderna
  • Pentru cei din etapa a doua, administrarea rapelului începe pe 5 februarie
  • Imunizarea completă apare la 7 zile după cea de-a doua doză

Cele trei săptămâni dintre prima doză și rapel, în cazul vaccinurilor anti COVID, au devenit trei luni în Marea Britanie și Danemarca, a doua doză se administrează chiar și după 12 săptămâni.

Firmele producătoare și FDA dezaprobă această decizie. În acest context, mai mult ca sigur te întrebi ce vei face tu dacă nu-ți vei putea face rapelul după 21 de zile de la primirea primei doze.

„Rezultatele scontate se obţin pe o procedură cercetată, studiată, şi de aceea este bine să ne facem timp. Dacă totuşi nu există această posibilitate, producătorii şi cercetătorii spun că una-două-trei zile se poate întârzia”, spune medicul Virgil Musta.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dar nu mai mult. Dacă depăşeşti această perioadă, rapelul nu mai e la fel de eficient. Iar imunitatea pe care ţi-a dat-o prima doză se va diminua în scurt timp.

„Dacă se întârzie mai mult, se opreşte vaccinarea şi, după o perioadă de timp se reface vaccinarea complet”, mai spune medicul infecţionist.

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine îți arată exact ce se întămplă, după ce primești prima doză Pfizer. După aproape două săptâmâni, eficacitatea vaccinului este de 52%. După ce primești și a doua doză, însă, și trec cele 7 zile recomandate, cifra crește la 95%.