• CNCAV a oprit vaccinarea cu lotul de doze AstraZeneca retras de autoritățile italiene
  • Peste 5 milioane de europeni s-au vaccinat cu AstraZeneca
  • OMS a declarat că nu există motive pentru care să nu fie utilizat vaccinul AstraZeneca

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a vorbit în direct la Aleph News despre vaccinarea cu AstraZeneca și loturile retrase de autoritățile din Italia și Spania.

„Trebuie să facem diferența dintre date, informații, știință și informații care pot circula, multe dintre ele inexacte sau chair fake news-uri. Vorbim de două evenimente distincte în Europa pentru care Agenția Europeană a declanșat o investigație se uită la toate dozele de AstraZeneca, dacă există o relație de cauzalitate”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Andrei Baciu oferă asigurări că, până acum, nu există nicio dovadă care să ateste o relație de cauzalitate dintre adminstrarea vaccinului AstraZeneca și evenimentele din Austria și Italia.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea (CNCAV) a anunțat aseară că a oprit vaccinarea cu lotul de vaccin AstraZeneca retras de autoritățile italiene. În ceea ce privește lotul problematic din Austria, Valergiu Gheorghiță a declarat că dozele din acest lot nu au ajuns în România.

„Vorbim de 4.300 de doze carantinate, care sunt oricum înlocuite. Însă, pentru o perioadă, până se clarifică situația, astfel încât să nu existe niciun dubiu cu continuarea utilizării acestor doze am decis această abordare, de a carantina dozele”, a declarat Andrei Baciu.

Cu toate acestea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății subliniază faptul că Agenția Europeană a Medicamentului și OMS rcomandă continuarea vaccinării cu toate vaccinurile aprobate.

De asemenea, Andrei Baciu spune că autoritățile și DSP-ul au analizat situația bărbatului din Gorj care a decedat după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca și au ajuns la concluzia că nu e există nicio legătură între vaccinare și deces.

„Din nefericire, există situații, important este ca acest act medical fără precedent, vaccinarea, care est singura soluție împotriva pandemiei, trebuie să se desfășoare fără să ridice semne de întrebare. (…) Orice reacție adversă, o primim și o raportăm mai departe la agențiile europene”, a spus Andrei Baciu.

Ce se întâmplă cu persoanele care se tem să mai facă rapelul cu vaccinul AstraZeneca?

„Nu există motive să fie îngrijorați. Noi răspundem la aceste întrebări. Pe Facebookul campaniei de vaccinare se desfășoară o sesiune de întrebări și răspunsuri fix pe această temă. (…) Toate doveziile spun că nu există niciun motiv de îngrijorare pentru cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca. Toți cei care s-au vaccinat le recomandăm să meargă la rapel”, a declarat Andrei Baciu.