Ce vaccin vor folosi medicii de familie implicați în campania de vaccinare

Vom reuși să atingem ținta de 10 milioane de români vaccinați până la finalul verii? Cum arată cifrele Profimedia

Valeriu Gheorghiţă anunță că proiectul de includere a medicilor de familie în campania de vaccinare este deja terminat și medicii de familie vor începe să vaccineze pe 4 mai.

Mare parte dintre medicii de familie sunt implicați în centrele de vaccinare care deja funcționează. Este un efort deosebit”, a spus Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.

Întrebat ce vaccin vor folosi medicii de familie, Gheorghiță a spus că sunt mai multe opțiuni: „Erau 3 opțiuni pe masă: AstraZeneca, Johnson&Johnson și Moderna, dar vom începe cu Johnson&Johnson și Moderna. Vaccinul de la AstraZeneca îl vom da dacă îl vor solicita medicii de familie. Nu vrem să insistăm în momentul de față să începem cu vaccinul de la AstraZeneca, pentru care în momentul acesta nu există o dorință foarte mare de vaccinare și îmi doresc ca acest proces să fie unul de succes și să nu batem pasul pe loc“.

3.080 de medici de familie, adică o treime din numărul lor total, vor începe să vaccineze pe 4 mai

Întrebat dacă se aștepta să fie mai mulți medici de familie doritori, Valeriu Gheorghiţă a răspuns în estimările arătau 50 – 55% dintre aceștia implicați, dar este convins că numărul celor care vor participa va crește progresiv: „Este normal să aibă o reticență pentru că nu știi despre ce e vorba, sunt flacoane multidoză, există acest risc să irosești doze. Până la urmă le-am transmis colegilor că nu e nicio problemă dacă din 10 doze vor folosi doar 9 și o doză se irosește. Cu o planificare atentă putem să reducem acest risc, dar nu e un motiv să nu începem vaccinarea“.

Gheorghiță nu exclude varianta ca România să rămână cu doze de AstraZeneca nefolosite, însă spune că oricum se poate atinge obiectivul propus.