Potrivit unui studiu făcut la universităţile din Geneva şi Munchen, răspunsul imunitar în cazul vaccinării este mai important după o perioadă de repaus şi la începutul zilei, arată LCI.

Rezultatele cercetării făcute de specialiştii de la Universitatea Geneva şi de la Universitatea Ludwigs-Maximilians din Munchen au fost publicate în revista Nature Immunology.

Cercetătorii au stabilit că sistemul imunitar este diferit în funcţie de momentele zilei.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

„Este un răspuns imunitar mai bun dimineaţa decât după-amiaza cu de două ori mai mulţi anticorpi dimineaţa decât după-amiaza”, a explicat, pentru Europe 1, imunologul Christoph Scheiermann.

Specialistul a subliniat faptul că sunt celule santinelă ale sistemului imunitar care dau alarma când corpul este atacat de un virus şi care sunt mai active la primele ore ale zilei.

Ca urmare dacă sistemul reacţionează imediat în cazul unei infectări, apărarea va fi pe termen lung în cazul vaccinării.

Variaţiile performanţelor sistemului imunitar sunt explicate prin ceasul biologic intern care este sensibil la alternanţa zi-noapte.

„Funncţionează ca un sistem care economiseşte energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a adăugat Christoph Scheiermann.

Cercetătorii mai spun că este imposibil de stabilit când este sistemul imunitar cel mai vulnerabil. Totuşi, studiul oferă indicii privind alegerea unui moment mai bun pentru realizarea vaccinării anti-COVID, dar şi pentru efectuarea altor tratamente.