• Spania și Grecia susțin ideea de pașaport COVID, pentru repornirea turismului
  • Comisia Europeană vrea ca, până în vară, să se ajungă la imunizarea a 70% din populația UE
  • Comisia Europeană ar putea emite un certificat de vaccinare comun
  • Comisia Europeană îndeamnă statele UE să intensifice campaniile de vaccinare

Până la sfârșitul lunii, toți europenii ar putea avea un certificat comun de vaccinare. Iar asta deschide din nou discuția despre pașaportul COVID și despre posibila discriminare la care s-ar putea ajunge.

Deocamdată nu se știe de ce fel de avantaje ar beneficia persoanele care se vaccinează. Aceste informații vor fi emise, cel mai probabil joi, după summitul liderilor Comisiei Europene.

Părerile sunt împărțite. Țările care se bazează pe turism precum Spania și Grecia vor ca acest document să fie un mijloc de a încuraja reluarea călătoriilor. În același timp, state precum Germania și Franța sunt sceptice. Asta pentru că nu vor ca persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze, să aibă drepturi limitate.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel cum este în momentul de față cu testele Covid.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, spune că nu este vorba de un „pașaport COVID”. Sau cel puțin nu în prima fază, când va fi folosit pentru recunoașterea celor vaccinați de către toate țările europene.

O dată ce atingem, însă, imunitatea în masă, lucrurile s-ar putea schimba. Schinas spune că folosirea documentului drept pașaport e ceva „imaginabil”, dar numai după ce toate țările vor cădea la înțelegere pe această temă.

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat dezacordul față de un astfel de pașaport, despre care spune că ar împărți populația în două și ar duce la discriminări.