• În Craiova, nu se știe când vor fi funcționale centrele de vaccinare
  • Lia Olguța Vasilescu spune că DSP a cerut primăriei să cumpere seringi
  • În noiembrie, DSU anunța că Guvernul achiziționează 10 milioane de seringi

În câteva ore, începe a doua etapă a vaccinării. Chiar dacă ești pe liste, e posibil să nu te poți imuniza prea curând.


La Craiova, deschiderea centrelor de vaccinare depinde de…seringi. Luna trecută, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spuneau, pentru Aleph News, că vor cumpăra 10 milioane de seringi pentru campanie asta de vaccinare.

Aceeaşi convingere o avea şi Iuliana Manea, coordonatorul Inspecţiei Sanitare din cadrul DSP Dolj.

Iuliana Manea, coordonatorul Inspecţiei Sanitare, DSP Dolj: „Din câte ştiu eu, se va face o achiziţie centralizată, la nivel naţional şi cred că în jurul datei de 15 ianuarie, deja aceste matteriale vor veni către centrele de vaccinare.”

Acum, Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, spune că această sarcină revine tot primăriei. Iar cerinţele au venit acum două zile.

Olguța Vasilescu, primarul Craiovei: “Din păcate, ne-au venit foarte târziu de la DSP toate acele lucruri la care noi nu ne gândisem, evident. Şi anume, frigidere care trebuie să ţină vaccinurile la o anumită temperatură, inclusiv seringi, vată medicinală, spirt. Vă daţi seama că nicio primărie nu are pe stoc aşa ceva.”

Cumpărarea seringilor şi a celorlalte materiale necesare centrelor de vaccinare ar putea dura şi câteva luni, spune Olguţa Vasilescu. Administraţiile locale nu au o lege care să le permită să facă rapid astfel de achiziții. Și să ia cu împrumut de la spitale, e dificil.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Câte seringi v-au cerut? V-au spus şi ce fel de seringi?”, întreabă reporterul.

„Da. Trebuie să fie două tipuri de seringi. Înţeleg că pentru un singur vaccin se utilizează două tipuri de seringi. E toată documentaţia ataşată, dar asta am primit-o acum două zile. Ca să înţelegeţi cum ar trebui să facem noi achiziţiile, de azi pe mâine, în condiţiile în care valoarea depăşeşte oricum 30.000 euro.(…)Din câte ştiu ajunge la 100.000.”, răspunde Olguța Vasilescu.


De ieri, dintr-un flacon de vaccin Pfizer se pot extrage, teoretic, 6 doze. Pentru asta, este nevoie, însă, de seringi speciale, mult mai precise. Asta înseamnă noi achiziții și, cum altfel, noi bătăi de cap.

Răspuns DSU pentru Aleph News: Guvernul a decis achiziționarea a 10 milioane de seringi cu ac de 2mm și 2 milioane de seringi cu ac de 3 mm, pentru diluție.