• Dacă la început a fost disprețuit, acum vaccinul lui Putin este favorit în multe țări
  • Eficacitatea de 92% a Sputnik V rivalizează cu serurile produse în SUA și UE
  • Capacitatea de producție scăzută este acum principală piedică în calea ambițiilor rusești

Anunțul președintelui Vladimir Putin din vara anului trecut, potrivit căruia Rusia a produs primul vaccin anti- Covid-19 din lume, chiar dacă testele de siguranță nu erau finalizate, a stârnit un val de scepticism la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Acum, însă, se dovedește că, probabil, acest vaccin este cea mai mare dscoperire științifică după era sovietică.

Mai multe țări se pregătesc acum să se aprovizioneze cu Sputnik V, după ce datele publicate în jurnalul medical The Lancet în această săptămână indică faptul că vaccinul rusesc protejează împotriva virusului la fel de bine ca serurile americane și europene și este mult mai eficient decât rivalul său din china.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

Cel puțin 19 țări au aprobat administrarea vaccinului, inclusiv Ungaria, stat membru al Uniunii Europene, în timp ce Brazilia și India sunt aproape de finalizarea procedurii de autorizare a serului.

În lupta globală pentru invingerea pandemiei, cursa pentru obținerea vaccinurilor s-a transformat într-o luptă geopolitică. În acest context, Rusia are un avantaj – este printre cele câteva țări care au reușit să producă un vaccin anti-COVID care și-a dovedit eficiența.